Egiptul Antic, in expozitie la Timisoara. Mumii si amulete pot fi vazute la Muzeul Banatului

TIMISOARA. Fragmente valoroase din istoria Egiptului pot fi vazute la Muzeul National al Banatului in Bastionul Theresia, intr-o expozitie pe care timisorenii o pot vedea pana in vara.

CITESTE SI: Ultima inselatorie la Timisoara? Patania incredibila a unui tanar care s-a trezit cu un rrom in masina si alti cativa in urmarirea lui 

Cateva dintre secretele Egiptului Antic pot fi deslusite de astazi pana in 30 iunie la Muzeul Banatului, in expozitia care cuprinde 51 de piese din diferite perioade istorice de-a lungul Nilului. Piesele sunt de fapt donatii facute muzeului de diferite personalitati ale culturii Banatului, mare parte din ele, 38, fiind aduse la Timisoara de Max Herz Bey, fostul director al Muzeului de Istorie din Cairo. Piesele au fost donate intre 1906 si 1909.

Sunt expuse si trei fragmente dintr-un sicriu datat in timpul dinastiei 21, circa din anul 1039 inainte de Hristos, donat de Max Herz Bey in 1906.

FOTO: Virgil Simonescu

Expozitia de la Timisoara urmeaza sa fie completata.

Cea mai veche piesa nu este expusa pentru ca nu se poate muta. Este intr-o stare de conservare mai delicata. Este din anul 1300 inainte de Hristos, este o bucata dintr-un sicriu egiptean, dar o puteti vedea, pentru ca o avem pe un panou. O veti putea vedea pentru ca deja am luat legatura in strainatate sa o putem restaura, pentru ca in tara nu se face acest lucru. Au mai fost expuse aceste piese, dar nu toate. E prima data cand sunt expuse toate obiectele din colectia de piese egiptene” a declarat Claudiu Ilas, managerul Muzeului National al Banatului

CITESTE SI: Incendiu devastator in Banat. Un om a murit 

Printre piesele de rezistenta ale expozitiei se afla o bucata dintr-un picior uman mumificat, dar si un pui de crocodil mumificat.

De departe zic eu, desi nu cunoastem povestea in amanunt, dar este o piesa zic eu, care atrage, este mumia acelui pui de crocodil. A fost donata in 1892 de Berkeszi Istvan, custodele muzeului timisorean. Exista practic la vechii egipteni o traditie ca puii de crocodil sa fie tinuti o anumita vreme in niste bazine pe langa temple dedicate zeului Sobek, un zeu care era reprezentat cu cap de crocodil, iar apoi acesti pui erau sacrificati la o anumita varsta, mumificati, si apoi mumiile erau vandute pelerinilor pentru a fi oferite ca ofranda la altarul respectiv. In rest proveninenta propriu-zisa a acestui pui de crocodil nu o cunoastem. Probabil Berkeszi a adus piesa de la Budapesta, de unde venise, inainte de stabilirea in Timisoara„, a declarat Nicoleta Demian, cercetator stiintific – Muzeul National al Banatului

Odata cu vizitarea expozitiei, doritorii pot achizitiona si un catalog in care sunt prezentate toate piesele din cadrul expozitiei. Timisorenii care vor sa vada expozitia o pot face pana in 30 iunie, iar intrarea este 2 lei.

foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.