Noutati :

Dreptate solomoniana la Judecatoria Timisoara! Doar 4,01% dintre sentinte au fost desfiintate in caile de atac, in 2013

22 ianuarie, 2014 - 06:43 PM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: JUSTITIE
5

Prezent la sedinta de bilant a Judecatoriei Timisoara, fostul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Horatius Dumbrava, nu a scapat prilejul de a acuza faptul ca, in 2013, actul de justitie a avut mult de suferit de pe urma imixtiunilor masive ale politicului.

“Ingerintele politicului in actul de justitie au fost mentionate si in raportul MCV pe Justitie, prezentat astazi la Bruxelles. Romania primeste, din nou, o nota proasta la acest capitol, iar acest lucru va duce la continuarea monitorizarii Justitiei romanesti de catre institutiile europene. Comisia Europeana spune clar si raspicat ca trebuie sa inceteze implicarea politicului in Justitie! Nu mai dorim ca actul de justitie sa fie atacat prin declaratii politice, care, pana la urma, pot avea ca efect subminarea independentei Justitiei!”, a declarat Horatius Dumbrava, cu precizarea ca “trebuie sa gasim o forma de sanctionare a politicienilor care ataca justitia!”.

De cealalta parte, presedintele Judecatoriei Timisoara, magistratul Andrei Mihai Balan, a facut o scurta trecere in revista a indicatorilor de performanta a primei instante locale, totodata exprimandu-si speranta ca intrarea in vigoare a Noului Cod Penal, de la 1 februarie 2014, nu va duce la bulversarea actului de Justitie. “Suntem pregatiti pentru implementarea noii legislatii penale, judecatorii de pe Penal au participat la numeroase seminarii de prezentare a noilor modificari, a existat si studiu individual, astfel ca speram ca tranzitia de la vechiul Cod Penal la Noul Cod Penal sa fie cat mai lina”, a declarat Andrei Mihai Balan.

De altfel, dupa cum a mai mentionat magistratul, pentru a “intampina” cum se cuvinte noua legislatie penala, numarul de judecatori din Penal la Judecatoria Timisoara a crescut de la 7 la 9. Datele de bilant ale primei instante timisorene contureaza faptul ca 2013 a fost un an cu reale performante profesionale, cea mai importanta fiind legata de procentul scazut de hotarari desfiintate in caile de atac, respectiv 4,01% din totalul sentintelor pronuntate de cei 53 de judecatori, ceea ce inseamna ca, la Judecatoria Timisoara, cei ce impart dreptatea nu tin cont de presiunile inerente aplicarii actului de justitie. Mai exact, din totalul de 37.142 de hotarari, au fost desfiintate in apel sau recurs doar 1.488, ramanand definitve, fara a fi modificate, 31.452 de sentinte. Sa mai spunem ca, anul trecut, la Judecatoria Timisoara au fost rulate 46.256 de dosare, dintre care 5.023 cauze penale, iar incarcatura medie pe judecator a fost de 964 de dosare, cu aproape 200 de dosare mai putin decat in 2012.

Aceasta optimizare a activitatii judecatorilor este pusa pe seama implementarii programului pentru stabilirea volumului optim de munca si asigurarea calitatii activitatii in instante, stabilit de grupul de lucru al CSM. Indicele de operativitate a fost de 84,66%, cu un varf de “forma” in materia cererilor de acordare a personalitatii juridice, care a fost de 98,28%, si a azilului, care a fost de 96,12%.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 5comentarii

recomanda prietenilor

Pareri

  1. Gunoaie de judecatori ! asa a ramas si sentinta in cazul persoanelor disponibilizate de la Directia Fiscala Timisoara…au pierdut toti si recursul…in tara asta se moare cu dreptatea in mana…sau de frig…cum s-a intamplat luni ,cu cei din avionul groazei ! ce va face BODO de i-l asculati orbeste ? pt ca nu li s-a respectat nici un drept angajatilor de la SErviciile de Inspectie Fiscala ! nu s-a respectat nici o lege…cu atat mai putin legea functionarilor publici Lg188/1999….iar acum bodo s-a facut mediator ! ca sa medieze ce? iar mai nou organizeaza concurs la Directia Fiscala…pt pilele pe care le-a tinut din 2010 pana acum pe posturi numai de el stiute…si vor reusi tot acele pers la examenul care urmeaza ! aceste a sant…Ficut,Marginean,Mihet ,Murar…facem pariu ca aceste pers vor reusi la examen ? poate i-l intreaba cineva cum i-a tinut pe cei care trebuiau dati afara in 2010…iar acum organizeaza din nou examene pt ei…iar judecatorii au dat sentinte favorabile Politiei locale si angajatilor din Primarie…iar cei de la Directia Fiscala au pierdut toti…in acelasi dosar si aceeasi cauza !

  2. Ce cauta Vasilica (Danilet)al mic acolo? Locul astuia (Mihai) este la Gataia nu in oras. Uitati-va la mutra lui si dati un diagnostic.

  3. Daca la Tribunal sunt colegii celor de la Judecatorie (fosti colegi, soti, prieteni) e si normal. Nu vor sa-si supere colegii sa nu poata promova. Cifrele trebuie sa ne sperie!

  4. asta nu inseamna ca e si bine !acel 4%inseamna cateva sute de nedreptatiti.
    ,,famiglia”din justitie nu o poate incurca nimeni .e o increngatura acolo ,…de te doare capul !AU fost verificate hotararile jud. sau reclamatiile ?ce au constatat?cati dintrei sunt rude sau afini?etc…la intrebarile acestea am fi dorit un raspuns…poate va veni peste 20 de ani

  5. pt unii prea tarziu raspunsul…pacat ca aceste sentinte distrug vieti si ,cariere ale unor oameni care au muncit intr-adevar pt a ajunge undeva…iar printr-o sentinta nedreapta sant lasati deoparte,fara venituri si cu probleme de sanatate grave,unii dintre ei…tocmai din cauza celor pusi sa faca dreptate ! asa sa le ajute si lor Dumnezeu …dupa cum au judecat !