Doua bulevarde si mai multe strazi din Timisoara vor avea alte nume! Care sunt timisorenii ce vor trebui sa-si schimbe buletinele?

TIMISOARA. Dupa ce anul trecut, Primaria a luat decizia schimbarii denumirilor unor poduri si pasarele din Timisoara, in acest an se vor modifica partial numele unui bulevard, a sapte strazi si a doua intrari din Timisoara.

CITESTE SI: Aproape 10.000 de oameni s-au uitat la INTERVIURILE TIMISOAREI, prima emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook in Timisoara, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro 

Bulevardul care isi va schimba partial denumirea este Calea Dorobantilor. Tronsonul 1 al acestui bulevard, intre podul Andrei Saguna si bulevardul Simion Barnutiu, se va numi strada Andrei Saguna, ca o continuare a podului a carui denumire a fost modificata in 2016.

Aceasta nu este singura schimbare de nume care a fost aprobata de consilierii locali.
Tronsonul aflat intre strazile Vasile Loichita si Pelbartus va purta numele lui Ion Flueras, un om politic social-democrat, care a pus bazele Partidului Social-Democrat Independent, a fost arestat de regimul comunist in 1948 si a fost condamnat la 15 ani de temnita la Gherla, unde a decedat in 1953.

CITESTE SI: Vaporasele vor fi pe Bega din 1 Aprilie, da asigurari primarul Nicolae Robu in prima emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook la Timisoara, INTERVIURILE TIMISOAREI! In ce regim vor circula? 

Tronsonul de strada noua din zona Mehala – strada Ovidiu Balea, tronsonul 2, perpendicular pe str. Lt. Ovidiu Balea, situat la sud de aceasta, la baza viaductului de la intrarea in Timisoara dinspre Sacalaz, va primi numele Dan Mateescu. Acesta a fost un inginer, care a fost si presedinte al Academiei Romane, filiala Timisoara, si a introdus noi metode de proiectare a structurilor pentru podurile metalice asimilate in Germania, studii teoretice si experimentale in domeniul constructiilor metalice (Cupola Pavilionului expozitional national, structura metalica a centralei hidroenergetice de la Portile de Fier II, sali de sport, poduri de cale ferata, hangare de avioane).

Tronsonul de strada noua din zona Ronat – strada Comoarei, tronsonul 3, perpendicular pe str. Comoarei va purta numele lui Vasile Deheleanu, fost fotbalist in anii ’30 la Ripensia Timisoara, care a participat alaturi de echipa nationala la Campionatul Mondial de fotbal din Italia, din 1934. Vasile Deheleanu a castigat si titlul national cu juniorii Ripensiei Timisoara, in 1948, si a avut trei mandate si pe banca Politehnicii Timisoara.

CITESTE SI: PARIUL facut de Nicolae Robu la prima emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro

Bucata de strada dintre Calea Sagului si strada Gradinii, care in prezent nu are un nume, va fi botezata strada Toma Dordea. Acesta a fost un academician roman, inginer, absolvent cu mentiunea Magna cum Laude al Facultatii Electromecanice la Politehnica Timisoara, profesor universitar la Politehnica Timisoara, specialist in domeniul masinilor electrice. Toma Dordea a fost presedinte al filialei Timisoara a Academiei Romane, membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, rasplatit cu titluri de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii Tehnice din Cluj –Napoca, a Universitatii din Craiova, a Universitatii “Politehnica” din Timisoara si a Universitatii de Nord din Baia Mare. A primit Ordinul national “Pentru Merit” in grad de cavaler, acordat de Presedintele Romaniei in anul 2000, are cinci medalii de aur si argint obtinute la Saloanele Internationale de Inventii de la Geneva, Bruxelles, Bucuresti si Budapesta.

Tronsonul de intrare din zona calea Lugojului – strada Strandului, tronson de ramificatie a strazii Turda situat intre imobilele nr. 21 si 21A, sa poarte denumirea Intrarea „Mihai Rosu”, fost teolog si scriitor banatean.

Tronsonul de intrare noua din zona Mehala, tronsonul 6, perpendicular pe strada Ion Popovici Banateanu, situat intre imobilele cu numerele 18 si 20, sa poarte numele fostului primar al Timisoarei, Coriolan Balta, care a condus orasul din 28 august 1930 pana in 7 august 1931.

Tronsonul de strada noua din zona Freidorf – strada Anton Bacalbasa, tronsonul 7, perpendicular pe str. Vasile Georgevici, situat la sud de strada Anton Bacalbasa, va purta denumirea Coriolan Dragulescu, cel care a infiintat Facultatea de Chimie Industriala in cadrul Institulului Politehnic din Timisoara. Tot el este „responsabil” si pentru infiintarea Bazei de Cercetari Stiintifice din Timisoara.

Bulevardul cu denumirea Constructorilor, din zona Calea Buziasului – Calea Stan Vidrighin, tronsonul 8, perpendicular pe Calea Stan Vidrighini, isi va schimba denumirea in Bulevardul 12 noiembrie 1884. A primit aceasta denumire deoarece in aceas zi Timisoara devenea primul oras iluminat electric din Europa. In 12 Noiembrie 1884, in Timisoara erau puse in functiune 731 lampi de iluminat electrice, lampi incandescente cu filament din carbune care au iluminat un traseu stradal cu o lungime de 59 km, astfel Timisoara devenea primul oras din Europa continentala cu strazi iluminate electric, plasandu-se in varful avantului tehnologic din secolul al XIX-lea.

Tronsonul de strada noua din zona Mehala – statia CFR Ronat Triaj, tronsonul 9, perpendicular pe prelungirea strazii Graz, situat la sud de aceasta, conform planului de situatie anexat, sa poarte denumirea strada Lublin. Orasul Lublin din Polonia este infratit cu Timisoara, in care sunt instruiti 100.000 de studenti, fiind denumit Oxfordul Poloniei.

Tronsonul de strada noua din zona Torontalului – aeroport utilitar tronsonul 10, perpendicular pe str. Corneliu Ursu, parelel cu strada Slt. Ioan Grosaru, situat la nord-vest de aceasta va purta numele Diogene Bihoi. Acesta a fost regizor al Teatrului German din Timisoara, conducator al catedrei de teatru al Colegiului National de Arta „Ion Vidu”, dar si initiator al trupei de teatru studentesc „Thespis”.

Tronsonul de ramificatie al aleii cu denumirea Cristalului, din zona Soarelui – Spitalul Judetean, situat intre Strada Uranus si Aleea Sanatatii va purta numele fostei mari atlete Iolanda Balas. Sportiva nascuta in 12 decembrie 1938 la Timisoara a fost dubla medaliata olimpica, la Roma in 1960, si Tokyo, patru ani mai tarziu, dubla campioana europeana si dubla campioana universitara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.