„Dosarul presedintelui CJ Arges nu este comanda politica”, a spus la Timisoara procurorul general Kovesi

Masura retinerii presedintelui CJ Arges, Constantin Nicolescu, nu este un dosar la comanda politica, a spus procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, care a fost prezenta, marti, la Timisoara, la sedinta de bilant a Parchetului de pe langa Tribunalul Timis.

Kovesi a fost intrebata de jurnalisti despre cazul care a facut furori in politica romaneasca, iar procurorul general a precizat ca procurorii sunt independenti.

De obicei, nu comentez declaratiile pe care le fac oamenii politici, nu o sa comentez nici acuzatiile aduse. Va pot spune doar ca procurorii nu fac dosare la comanda politica, procurorii sunt independenti si solutioneaza cauzele care ne sunt date spre solutionare. Primim plangeri de la alte institutii, de la justitiabili, ne sesizam din oficiu pe baza informatiilor aparute in mass-media sau pe baza informatiilor care ne sunt transmise de serviciile de informatii„, a afirmat Kovesi.

Conform acesteia, masura retinerii se face pe baza mai multor criterii, printre care se afla probatoriul administrat sau starea de sanatate a inculpatului.

Masura retinerii se aplica de catre procuror. Procurorii sunt independenti si iau aceasta masura pe baza probelor administrate, de modul in care se apreciaza pericolul concret pentru ordinea publica. In functie de data comiterii faptelor, de probatoriul administrat, de circumstantele comiterii faptei sau circumstantele personale. V-as da un exemplu, daca inculpatul sufera de vreo boala, sau nu sufera, este singurul intretinator al familiei, sau alte circumstante personale„, a mai spus Kovesi.

Procurorul a fost intrebat si despre cazul primarului din Arad, Gheorghe Falca. Edilul este acuzat de fapte de coruptie, insa este cercetat in stare de libertate. „Nu cred ca trebuie sa comparam cazurile, pentru ca nici probele administrate in cele doua cazuri nu sunt identice”, a subliniat procurorul general.

Reinceperea audierilor in cazul Marcel Tundrea, barbatul care a stat 12 ani in inchisoare pentru un viol urmat de crima, fapte care s-a dovedit ca nu le-a comis, a fost un alt subiect atins de Kovesi.

Este o ancheta in curs cu privire la persoana suspectata ca ar fi comis aceasta infractiune. S-au desfasurat, ieri cateva activitati de urmarire penala. Sper ca in cel mai scurt timp procurorii care au in lucru acest caz sa se pronunte cu privire la solutia care trebuie emisa in acest caz. Ancheta vizeaza doar suspiciunile cu privire la adevaratul faptuitor. Deocamdata, nu este cercetat procurorul care a instrumentat in prima faza dosarul„, a spus Kovesi. Acest procuror poate raspunde material in cazul in care a actionat „cu rea credinta”, insa, daca a comis o abatere disciplinara, ancheta in acest caz va fi facuta de Consiliul Superior al Magistraturii. „Pana in acest moment, din punct de vedere penal, cel care a instrumentat dosarul nu este inca cercetat. Daca s-a comis o abatere disciplinara, nu este atributul procurorului general. CSM poate investiga si poate aplica sanctiuni, procurorul general nu poate face acest lucru„, a conchis Kovesi.

Anchetatorii din cazul Tundrea au dezvaluit ca rezultatul final al expertizei ADN arata ca vinovat pentru crima din 1992 din Pogojeni nu este Marcel Tundrea, cel care a ispasit pe nedrept pedeapsa de 19 ani in inchisoare, ci Gheorghe Avram. Acesta si Marcel Tundrea au fost colegi de celula la Penitenciarul Codlea, primul inchis pentru uciderea unui consatean, iar Tundrea pentru viol si crima. Mai multe persoane au fost audiate luni la Parchetul Tribunalului Gorj, in dosarul crimei pentru care Tundrea a executat 12 ani de inchisoare, cercetarile fiind coordonate de procurorul Marius Iacob – sef al Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului ICCJ.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.