Dormi putin? Vezi unde duce lipsa somnului la adolescenti!

Viata de adolescent nu e tocmai usoara: scoala, teme, sport, viata sociala, activitati extracuriculare, eventual si un job part-time. Cam acestea sunt activitatile de zi cu zi ale unui adolescent obisnuit.

Daca mai adaugam si activitatea hormonala, este posibil ca lipsa somnului sa fie deja o obisnuinta in randul adolescentilor. Chiar daca la o prima vedere lipsa somnului nu este o problema majora, organismul adolescentilor avand suficienta energie, pe termen lung, insa, lipsa somnului se poate transforma intr-un real pericol.

Un studiu recent efectuat in randul adolescentilor a aratat faptul ca persoanele care au dormit mai putin de 8 ore pe noapte si care nici nu si-au recoperat orele de somn, prezentau un risc crescut de obezitate. Medicii recomanda adolescentilor sa respecte totusi programul zilnic de somn si sa nu se bazeze pe recuperarea in weekend. Acest lucru le va ingreuna si mai mult rutina somnului din timpul saptamanii. Mai mult, schimbarile majore ale programului de somn din timpul saptamanii si din timpul weekendului, slabeste organismul si deregleaza metabolismul.

Intrucat organismul nu se recupereaza suficient, sistemul imunitar incepe sa cedeze. Astfel adolescentii sunt predispusi imbolnavirilor de gripa, raceala sau alte boli. In plus, lipsa somnului conduce favorizeaza comportamentul agresiv si incurajeaza consumul de mancaruri nesanatoase, dar si de substante care dau dependenta (alcool, droguri).

Daca nu doarme suficient, un adolescent care munceste din greu poate avea probleme cu memoria, face rationamente mai greu, ceea ce, evident, va duce la o scadere a nivelului notelor de la scoala. In plus, studii recente releva faptul ca exista o legatura intre lipsa somnului si dezvoltarea depresiei sau ADHD in randul adolescentilor. Potrivit medicilor, un adolescent ar trebui sa doarma intre 8 ½  si 9 ¼ ore.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.