Din 2011, fertilizarea in vitro va fi decontata de statul roman, in anumite conditii

In premiera in Romania, va fi implementat Subprogramul de fertilizare in vitro si embriotransfer in cadrul caruia se vor asigura fondurile necesare realizarii procedurilor de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile, informeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat. Astfel, cuplurile casatorite sau aflate intr-o relatie stabila de cel putin un an, isi vor putea deconta cheltuielile cu proceduri FIV, ce pot ajunge si la 4-5000 de euro. Prin Hotarare de Guvern, in perioada 2011-2012, Ministerul Sanatatii va implementa programe nationale de sanatate, multianuale, ce vizeaza reducerea incidentei cancerului in Romania, fertilizarea in vitro si alte programe de protectie a sanatatii publice.

Cine poate beneficia de fonduri pentru fertilizare in vitro

Normele europene stipuleaza mai multe criterii de electie a cuplurilor ce pot beneficia de fonduri, in baza carora specialistii romani vor elabora criterii specifice pacientilor romani. Astfel, au prioritate la fertilizare in vitro cuplurile care sunt la primul tratament de acest fel, care sufera de infertilitate de cel putin trei ani, dar care nu au alte probleme medicale. Cei casatoriti, dar si cei aflati intr-o relatie stabila de cel putin un an, pot beneficia de decontarea acestor servicii. Dintre criteriile de excludere, este mentionata obezitatea, dar si cuplurile in care unul dintre parteneri a recurs la fertilizare voluntara.

Suplimentar fata de criteriile europene, in Romania va fi decontata o singura procedura de fertilizare in vitro per cuplu, iar viitorii parinti trebuie sa aiba varste cuprinse intre 25 si 40 de ani. Procedura poate atinge costuri de pana la 4-5000 de euro. In Franta, un cuplu infertil beneficiaza de sase tentative de inseminare artificala si de patru tentative de fertilizare in vitro 100% gratuite (de la consultatia initiala pana la testul de sarcina sau investigatiile aprofundate pentru a afla cauza unui eventual esec).

Statistici

In Romania, 30% dintre femeile de peste 35 de ani sunt infertile, procentul ajungand la 50% in cazul femeilor cu varsta de peste 40 de ani. Din pacate, insa, 56% dintre femeile care sufera de aceasta problema nu se adreseaza medicului.

Conform ultimelor date oficiale, in Romania exista in acest moment 15 centre acreditate unde se realizeaza proceduri de fertilizare in vitro (FIV), aproximativ 5.000 de cicluri efectuandu-se anual in toata tara. Majoritatea centrelor realizeaza 100-150 de astfel de cicluri pe an. Prin comparatie, in Franta exista peste 150 de centre de fertilizare in vitro, unde se realizeaza in total peste 40.000 de cicluri FIV pe an. Rata de succes este de 35-40% in cazul fertilizarii in vitro – procent valabil si in cazul procedurilor initiate in Romania.

Statisticile internationale din domeniu arata ca numarul de cicluri de tratament reproductiv a crescut in tarile dezvoltate cu 5-10% pe an, in ultimii cinci ani. Marea Britanie, Spania, Germania si Franta insumeaza 56% dintre toate ciclurile de tratament initiate in spatiul european, cu cifre variind intre aproximativ 44.000 si 66.000 de tratamente pe an. La nivel mondial, Europa detine primul loc in domeniul reproducerii umane asistate, totalizand aproximativ 54% din numarul de tratamente specifice initiate in lume.

Rata de infertilitate, atat masculina cat si feminina, este in crestere din cauza incidentei crescute a bolilor cu transmitere sexuala, a varstei tot mai inaintate de conceptie, precum si a modificarilor de comportament social si alimentar.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ma numesc Adriana si am 33 de ani.Incerc sa raman insarcinata de 11 ani si nu reusesc.Aceasta lege ar fi poate o solutie pentru toate cuplurile din Romania care nu resusesc sa aiba un copil si isi doresc foarte mult.Spram si noi sa reusim pana la urma.

  2. azi am auzit la televizor ca sau dat drumul la fonduri din partea statului dar numa la 800 de cupluri,dar cum putem sa ne inscriem sau sa accesam banii acestia.ce trebuie facut,vrem un raspuns