Detinatorii de arme din Timis, avertizati ca permisele sunt valabile doar 5 ani. Daca nu le reinnoiti, riscati inchisoarea

Avand in vedere prevederile Legii 117/2011, care a completat si modificat Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor in Romania reamintim cateva obligatii ale detinatorilor legali de arme si munitii letale sau neletale, pentru a evita unele neplaceri legate de regimul sanctionator.

CITESTE SI: In Banat ca in Vestul Salbatic: mii de timisoreni au arme acasa. Din cele 10.000 inregistrate, mai mult de jumatate sunt arme letale

Odata cu noile prevederi legislative a fost introdus conceptul de „valabilitate a permisului de arma”, care are o durata de valabilitate de 5 ani, termen care se calculeaza de la data eliberarii permisului sau dupa caz, de la data ultimei prelungiri (vizari) a permisului de arma;
Pentru prelungirea valabilitatii permisului de arma, titularul acestuia este obligat sa se prezinte inainte de implinirea termenului prevazut la pct. 1 (5 ani), la structura de politie competenta (Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase) in a carei raza de competenta teritoriala isi are domiciliul sau resedinta, cu armele inscrise in permis, precum si cu urmatoarele documente:
– cerere de prelungire a duratei de valabilitate a permisului de arma (se ridica de la Serviciul A.E.S.P.);
– copie carte de identitate;
– certificat medical (formularul in alb se elibereaza de la Serviciul A.E.S.P. in acelasi timp cu cererea);
– aviz psihologic;
– certificat de cazier judiciar;
– permis de vanatoare;
– o fotografie (3×4);
– atestat de colectionar (unse este cazul);
– carnet de antrenor de tir sau sportiv categoria I (unde este cazul).
Trebuie cunoscut faptul ca valabilitatea permisului de arma, se prelungeste de catre autoritatea competenta (Serviciul A.E.S.P.) tot pentru o perioada de 5 ani.
De asemenea, politistii aduc la cunostinta ca durata de valabilitate a permiselor de arma eliberate sau vizate in anul 2008 expira in cursul acestui an, motiv pentru care toti detinatorii legali de arme letale si neletale din judetul Timis, trebuie sa se prezinte la Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase Timis inainte de data expirarii valabilitatii permisului de arma.

CITESTE SI: Interviu cu Nonus Ungureanu, seful Serviciului de Arme, Explozivi si Substante Toxice Timis: Arma o poti folosi cand esti atacat, in fata unui pericol iminent
Persoanele fizice care au obtinut dreptul de detinere, port si folosinta a armelor letale si neletale supuse autorizarii (arme cu bila de cauciuc, aer comprimat, gaze iritant lacrimogene), care nu se prezinta pentru prelungirea valabilitatii permisului de arma in termenul legal, incalca prevederile art. 25 al. 2 din Legea nr. 295/2004 rep., urmand a se dispune fata de acestea masura anularii dreptului de detinere, port si folosinta al armelor.
Reamintim ca nedepunerea armei si a munitiei la un armurier autorizat, in termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de arma constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Programul de lucru cu publicul se desfasoara la sediul Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase situat in Timisoara, B-dul C.D. Loga, nr. 20, etajul II (in cladirea Policlinicii M.A.I.) in zilele de LUNI si JOI, intre orele 10.00- 15.00, detalii telefonice putand fi obtinute la numerele de telefon 0256/402861 si 0256/402862.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.