Noutati :

Descoperire incredibila la Sarmizegetusa Regia, dupa ce o furtuna a smuls din radacina un copac. Ce era sub el!

1 iulie, 2013 - 03:26 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
1

O matrita de bronz folosita in antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale pretioase. Asta au gasit arheologii la Sarmizegetusa Regia, dupa ce o furtuna a dezradacinat un fag. Este singura piesa de acest fel gasita in fosta Dacie. Nu se stie valoarea ei.

„Este vorba despre o matrita din bronz folosita in antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale pretioase, fiind singura piesa de acest fel descoperita pana acum pe intreg teritoriul fostei Dacii. Obiectul gasit arata calitatea artistica iesita din comun a mestesugarului care l-a realizat si, implicit, a produselor obtinute. Piesa de o valoare inestimabila a fost recuperata imediat de catre reprezentantul Administratiei Sitului Sarmizegetusa Regia si predata la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva”, precizeaza reprezentantii CJ Hunedoara.

Conform acestora, dupa ce va fi studiata de către colectivul stiintific al Santierului Arheologic „Cetatile dacice din Muntii Orastiei”, aceasta piesa va intra in circuitul muzeal, fiind inregistrata in inventarul MCDR Deva.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

Pareri

  1. aia-i o piulita de la un ozn