Deponeul ecologic de la Ghizela e aproape gata, dar nu avem operator care sa gestioneze deseurile

TIMIS. Administratia judeteana asteapta de la finele verii trecute sa primeasca o analiza cost-beneficiu pentru deponeul ecologic de la Ghizela, document necesar pentru inceperea licitatie pentru operatorul care se va ocupa de gestionarea deseurilor.

Vicepresedintele CJT, Adam Craciunescu, se va afla zilele viitoare la Bucuresti, unde va discuta despre stadiul deponiei de pe raza localitatii Sanovita, comuna Ghizela. Conducerea CJT a pregatit, pentru data de 21 aprilie, o vizita la obiectivul de investitii, vizita la care sunt invitati si alesii judeteni.

„Nu e gata analiza cost-beneficiu si asta ne impiedica putin pentru ca vom fi gata cu investitia si nu vom avea operatorul, daca nu intram in termene mai scurte de licitatie. De la finele verii lui 2010 asteptam aceasta analiza, este un contract facut de Ministerul Mediului cu firma de consultanta. Sper sa primim cat mai repede acest raport care fixeaza tariful de operare. E o cifra de care trebuie sa plecam la licitatia pentru operator. Am insistat foarte mult pe partea de investitie, s-a apelat la bugetul judetean, asa ca as dori sa avem un operator cat mai repede. Nu ni s-a dat niciun motiv pentru intarziere. Insistam de multa vreme, au aparut cerinte in plus fata de momentul initial. Cand se va termina deponia, cateva saptamani vor fi de proba, dar ne intereseaza sa avem cat mai repede si un operator”, a precizat presedintele CJT, Constantin Ostaficiuc.

Costul constructiei deponeului este de circa 30 de milioane de euro, iar lucrarile sunt executate de firma Confort.

Creditul de 100 de milioane de lei contractat de CJT, folosit si pentru deponeu

In 2008, Consiliul Judetean Timis a contractat primul sau imprumut, in valoare de 100 de milioane de lei. Banii au fost folositi pentru lucrari de infrastructura. Creditul de tipul bridge-loan a fost rascumparat in totalitate.
Imprumutul de tip revolving „bridge loan” cu plafon de 100 milioane lei este refinantat printr-o emisiune de obligatiuni pe piata interna de capital. CJT a scos la vanzare 1.000.000 de obligatiuni in valoare de 100 de lei fiecare. Majoritatea obligatiunilor au fost cumparate de BRD, dar au fost si persoane fizice care au investit in creditul luat de CJT.

„Linia de credit a fost folosita pentru deponeul ecologic si infrastructura rutiera. S-a inchis in martie si s-au vandut 1 milion de obligatiuni, cu o valoare de 100 de lei. Linia de credit a fost inchisa, BRD a fost cumparator majoritar. Rascumpararea obligatiunilor incepe in iunie si se incheie in 17 ani”, a precizat Ostaficiuc.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.