Deponeul de la Ghizela e gata! Pretul gunoiului se stabileste la licitatie, iar daca va depasi 17 euro pe tona, vom plati mai mult decat pana acum

TIMIS. Deponeul de la Ghizela este pragatit sa primeasca, oficial, primul transport de gunoi din gospodariile timisorenilor si nu numai. Consiliul Judetean Timis mai are de facut cativa pasi, insa. Retim va participa la licitatia in care va fi desemnat operatorul, adica cel care va gestiona deseurile, iar daca pretul final, dupa licitatie, va depasi 17 euro, gunoiul timisorenilor se va scumpi.


Consiliul Judetean pregateste, in aceste zile, caietul de sarcini pentru organizarea licitatiei in urma careia se va desemna operatorul care se va ocupa cu sortarea si administrarea gunoiului din deponeul ecologic de la Ghizela. Pana atunci, insa, Uniunea Europeana va trebui sa aloce Consiliului Judetean Timis banii deja investiti in deponeu din propriul buzunar.

Lucrarile la deponeul de la Ghizela au demarat pe banii Consiliului Judetean Timis, din linia de credit luata de CJT in urma cu cativa ani. Proiectul fiind castigat pe fonduri europene, Uniunea Europeana va trebui sa aloce catre bugetul CJT banii necesari.

„Proiectul a fost transmis la Bruxelles, estimam ca luna viitoare vom primi acceptul, iar banii vor intra apoi in bugetul CJT”, a declarat Adam Craciunescu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis.

La licitatia care va fi organizata de Consiliul Judetean Timis va participa si cel mai cunoscut operator, Retim. Acest lucru nu inseamna ca la licitatie nu va putea participa orice alt operator din Uniunea Europeana.

„Sigur, vom participa la licitatie. In privinta pretului, nu pot sa ma exprim de pe acum, pentru ca nu exista un caiet de sarcini pentru licitatie. Daca pretul de operare nu sare de 17 euro pe tona, nu ar trebui sa se modifice pretul la gunoi platit de timisoreni. Daca pretul va depasi aceasta suma, sigur, pretul gunoiului se va majora”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Florin Cepanaru, directorul Retim.

Intregul proiect care cuprinde: construirea si utilarea deponeului de la Ghizela, construirea statiei de transfer de la Timisoara, a centrelor de colectare de la Jimbolia, Deta si Faget, dar si inchiderea depozitelor de la Parta, Lugoj, Buzias, Sannicolau Mare, Jimbolia si Faget, costa 50 de milioane de euro. Din acesti bani, numai deponeul de la Ghizela costa 21 milioane de euro, din care 16 milioane de euro sunt din fonduri europene, restul de la bugetul central si judetean.

Deponeul de la Ghizela  are o capacitate de depozitare de 351.406 metri patrati, din care suprafata primei celule de depozitare a deseurilor este de peste 7 hectare si are o capacitate de 623.000 de metri cubi.

Durata de viata a primei celule este de 5 ani, iar a celorlalte patru cate 9 ani fiecare. Durata perioadei de monitorizare post-inchidere este de minimum 30 de ani.

Gunoiul se depoziteaza in containere care sunt dotate cu biofiltre care distrug microorganismele si atenueaza mirosul. Mai mult, deponeul de la Ghizela este imprejmuit de o perdea forestiera care va impiedica, de asemenea,  raspandirea mirosurilor neplacute.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Foarte bine ca in sfarsit se deschide deponeul asta, in sfarsit un pas in plus catre civilizatie, catre normalitate. Mai bine platesc gunoiul cu cativa banuti in plus decat sa avem in continuare gropi rudimentare