In noaptea Sfantului Andrei, strigoii umbla pe pamant! Vezi ce superstitii au romanii

Noaptea Sfantului Andrei este una magica, in care animalele au puteri neobisnuite, ritualurile de dragoste ase implinesc, iar strigoii, varcolacii si sufletele ratacite umbla prin lume.

Sfantul Andrei 2013 este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus si este considerat „Ocrotitorul Romaniei” sau „Patronul spiritual al romanilor”- deoarece este cel care a adus crestinismul si invataturile lui Iisus in zona tarii noastre. Ziua de celebrare a inlocuit o divinitate precrestina, personificarea lupului, de aceea ziua de Sfantul Andrei (30 noiembrie) mai este cunoscuta si sub numele de Ziua Lupului.

„In seara de ajun a Santandreiului nu se doarme, deoarece el este considerat stapanul strigoilor care parasesc acum vatra satului si se dedau la actiuni malefice: sug sangele celor vii, leaga sau iau puterea barbatilor, raspandesc diferite molime, fura mana holdelor si laptele vitelor, strica taurii, leaga pusca vanatorilor, se joaca cu lupii si ursii”, scrie Vasile Pistolea in volumul ”Sarbatori religioase si datini la romani”.

In credinta populara, in noaptea de 29/30 noiembrie, pamantul e bantuit de strigoi si alte suflete ratacite, de aceea trebuie luate masuri speciale impotriva acestora. Locuintele sunt ferite de strigoi daca oalele si canile sunt intoarse cu gura in jos si daca cenusa calda e scoasa din soba, ca strigoii sa nu se poata adaposti la caldura.

Oamenii mananca usturoi in acea seara si se ung cu usturoi pe pe frunte, piept, spate si incheieturile trupului. Se ung si usile si ferestrele cu usturoi si se atarna siruri de usturoi. Mai mult, pentru protectie se lasa o candela aprinsa.
Fetele credeau ca in noaptea de Sfantul Andrei isi pot vedea ursitul.

Superstitiile din batrani sustin ca, pentru a te proteja impotriva animalelor salbatice, e bine sa nu iti piepteni parul, sa nu torci, sa nu faci curat in casa si grajd si sa nu dai gunoiul afara.E bine sa nu dai nici bani cu imprumut.

Sursa: realitatea.net

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.