De ce nu este constitutionala comasarea alegerilor motivarea CCR

Magistratii Curtii Constitutionale au declarat neconstitutionala legea alegerilor comasate, motivand ca aceasta prevede ca o persoana care candideaza la alegerile locale nu poate sa se regaseasca printre candidati la alegerile parlamentare.
Magistratii CCR sustin ca acest articol ar incalca dreptul constitutional la candidatura, potrivit unor surse citate de televiziunile de stiri.
De asemenea, un alt articol declarat neconstitutional este cel referitor la prelungirea mandatelor primarilor pana in luna noiembrie.
udecatorii Curtii Constitutionale au decis, in urma cu o saptamana, cu majoritate de voturi, ca Legea privind comasarea alegerilor locale si parlamentare in 2012 este neconstitutionala.
Sesizarea a fost depusa de Uniunea Social Liberala la CCR pe 22 decembrie 2011, iar pe 18 ianuarie, CCR a amanat dezbaterile pentru a doua oara, motivand ca trebuie sa ceara Guvernului detalii privind impactul financiar al aplicarii acestei legi, respectiv daca intr-adevar se economisesc 20 de milioane euro prin comasarea alegerilor.
Guvernul si-a angajat raspunderea, in decembrie 2011, in fata Parlamentului, pentru proiectul de lege privind organizarea alegerilor parlamentare si locale din anul 2012.
Guvernul a motivat necesitatea comasarii alegerilor prin faptul ca astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012 si s-ar face importante economii la buget. Proiectul de lege nu prevedea si reducerea numarului de parlamentari, in conformitate cu rezultatele referendumului din 2009.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.