Dan Idolu, director Aeroport Timisoara: Cel mai bine ar fi ca la aeroport sa ramana si ministerul actionar, dar sa intre si autoritatile locale in actionariat


Directorul Aeroportului International “Traian Vuia” Timisoara vorbeste despre viitorul aeroportului si despre planurile de investitii ce urmeaza sa fie facute pentru timisoreni.

Timisoara a pierdut legatura cu Viena odata cu plecarea celor de la Austrian Airlines de pe aeroport. Ce s-a intamplat?
Cea mai mare pierdere, in afara de cea a comunitatii locale, a fost resimtita de catre Aeroportul Timisoara. Traditia ”Timisoara – mica Viena” era oarecum similara cu prima companie aeriana straina care a operat pe Aeroportul Timisora, din anul 1992. La fel ca si in alte domenii economice, globalizarea si-a spus cuvantul. Austrian Airlines face parte dintr-un consortiu de companii, in care lider de grup, de piata si lider managerial este Lufthansa. Ei judeca la modul global: cate curse avem pe Timisoara? 5 curse, din care 3 erau Lufthansa, 2 erau Viena. La nivelul lor de consortiu ei nu judeca Timisoara-Viena, nu ii intereseaza aspectele emotionale, din pacate pentru noi. Din cate inteleg se doreste o dezvoltare a Aeroportului Munchen care trebuie justificata prin numarul de pasageri si venituri.  Si atunci, nu numai in Romania, nu numai in Timisoara, dar si in Polonia si Cehia, alte tari importante, pe anumite destinatii Austrian Airlines a intrat Lufthansa si Austrian Airlines a cucerit ”noi destinatii”.  Dupa statisticile noastre si a celor de la Austrian Airlines, doar 4% din pasagerii care decolau de la Timisoara spre Viena aveau destinatie finala Viena. Sunt pasageri care spun: ”Da, eu nu ma duceam la Viena ca destinatie finala, dar aveam legaturi mai bune de la Viena decat de la Munchen.” E discutabil… sigur, fiecare isi cunoaste interesul…

Si acum cei care zburau la Viena pentru legaturi cu restul lumii ce o sa faca?
Acum, aceasta oportunitate de transfer de la Viena este preluata de Munchen, un aeroport mare, modern, nu sunt partizanul unei companii sau a unui aeroport, dar asta este situatia hotarata in cadrul grupului. Noi am primit in acest sens scrisori de multumire, de apreciere a colaborarii timp de 20 de ani si s-a solicitat ca administratia aeroportului sa nu rezilieze contractul care avea oarece conditii favorabile, ci numai sa il suspende pe perioada de iarna. Eu vreau sa cred ca nu e nimic pierdut. Speranta moare ultima.

Am  citit o declaratie in care spuneati ca ati contactat alti operatori pentru relatia Timisoara-Viena…
Am contactat pentru ca aceasta este obligatia noastra. La ora actuala pentru Viena, nu pot sa spun un lucru cert in acest sens. Totusi, ca o compensatie daca doriti, pot sa va spun ca pentru conexiunile pentru Viena, un bun nod aerian, nu numai pentru Vest, ci si pentru Est, si-a anuntat intentia de operare Turkish Airlines. Pot sa spun ca aeroportul din Istanbul este un nod aerian care a avut o dezvoltare extraordinara in ultima vreme, are politica de marketing agresiva si ofensiva, si , in acelasi timp, compania Turkish Airlines incearca sa preia din Europa de Est rolul de transportator catre Orient. Din primele discutii, sunt interesati sa opereze 3 curse pe saptamana.

Ati facut o restructurare a personalului. Ati dat oameni afara, mai urmeaza si altii… De ce?
Da, am inceput o restructurare, pentru ca nu am incheiat-o… De ce? Pentru ca intamplator sau nu, de asta-vara, pe diferite diagnostice, acei salariati care au primit preaviz de restructurare, acel preaviz legal de 20 de zile, au intrat in concediu medical. Sigur, am facut toate demersurile si la Casa de Sanatate, am mers si la domiciliu… e foarte greu de gestionat o situatie de acest gen, ne-am convins si noi de asta. Daca in 2009 lucrau 238 de persoane la aeroport, pe un trafic similar, acum ajunsesem aproape de 280. Nu atat acest fapt ne-a determinat sa facem restructurarea, cat bugetul de venituri si cheltuieli aprobat prin hotarare de Guvern, si care trebuia respectat. Bugetul de cheltuieli salariale, in conditiile in care se mergea pe aceeasi strucutura de personal , ar fi condus la situatia in care parte din noiembrie si decembrie nu am fi avut bani sa platim salariile. Nu pentru ca aeroportul nu avea, sa se inteleaga, ca foarte multa lume spune ca aeroportul este profitabil, dar fiind companie de stat se reglementeaza foarte strict si bugetul de cheltuieli cu salariile. Despre asta a fost vorba in primul rand. Selectia celor restructurati a avut la baza in primul rand criterii obiective, s-au desfiintat unele posturi ca de exemplu: director general adjunct care nu avea nici un subaltern.

Au fost cateva persoane care au si dat in judecata aeroportul. Ce se intampla in conditiile in care vor castiga?
Cred ca toti oamenii au dat in judecata…daca vor castiga, instanta va da o hotarare judecatoreasca pe care noi o vom respecta negresit. Depinde ce va spune instanta. Poate unii dintre ei nu au cerut reincadrare. Unii dintre ei au cerut 6 salarii compensatorii conform contractului colectiv de munca care expira la 31 decembrie 2011. Acei salariati au fost indusi in eroare mizand pe faptul ca ii apara un contract colectiv de munca.

Am inteles ca intentionati sa inaugurati doua sisteme noi pentru Aeroportul din Timisoara, de self check-in si self-boarding. Ultimul fiind chiar in premiera nationala. Despre ce este vorba?
Echipamentele trebuie sa vina pana la sfarsitul anului, implementarea acestui sistem cu softul aferent va fi undeva la sfarsitul lunii ianuarie. Ne bucuram ca am intreprins demersurile, s-au facut achizitii, am semnat contractul, e un inceput. Check-in-ul este operatiunea pasagerul iti verifica biletul de calatorie si primeste in urma verificarii la ghiseu-ul de check-in  un bilet de trecere spre aeronava, boarding pass-ul. Acum, mai ales pentru cei fara bagaje, oamenii de afaceri  care sunt obisnuiti in Europa cu acest sistem isi vor face check-in-ul automat la fel ca la orice automat de cafea sau de produse alimentare. E un castig pentru oamenii de afaceri pentru care timpul inseamna mai mult, fata de alti pasageri care pleaca in vacanta, de exemplu. Self-boarding-ul este un sistem prin care verificarea acestor taloane de trecere spre aeronava, boarding-pass-ul, se realizeaza automat. Consecintele pozitive pentru aeroport dupa implementarea acestui serviciu sunt: eliminarea factorului uman, reducerea cheltuielilor cu resursele umane, si cresterea gradului de securitate. La portile de imbarcare vor fi niste bariere cu cititoare de coduri de bare, care vor permite sau nu deschiderea portii.

Am vazut ca se vorbeste despre constructia unui nod intermodal de transport cu autogara, cu o gara feroviara si altele. Eu cred ca este doar un… vis frumos.
Visele frumoase trebuie avute, in primul rand, si in al doilea rand trebuie sa le transformam in realitati,  in obiective. Terminalul intermodal de transport si proiectul de la Timisoara este inclus in  agenda programului, deocamdata nu s-a depus o cerere de finantare dar se lucreaza la ea, pana in februarie o sa avem redactata cererea de finantare si studiu, 2014-2020, in Programul Operational Sectorial Transport. Trebuie o noua aerogara, cu deschidere mare, cu spatii largi, generoase, si pentru spatii comerciale care printr-o galerie comerciala sa fie legata de o autogara regionala, si cu totii stim ce inseamna in Timisoara autogari. Ar fi bine sa fie o autogara pentru cursele internationale, pentru autobuzele regionale, (Resita, Arad, Oradea) cu nod langa aeroport, pentru ca, cu cat creste traficul de pasageri low-cost, creste si transferul catre aeroport. Ca si o consecinta pentru comunitate eu zic ca va fi decongestionarea traficului in Timisoara si in al doilea rand profitabilizarea RATT-ului, pentru ca acest nod de transport auto si aerian trebuie legat cu transportul urban pe linie de cale ferata, fie ca e tren rapid, sau e un tramvai. Avem proiectul pe variante, care undeva pe la sfarsitul lunii ianuarie va fi facut public. Langa acest proiect, va fi si o gara pentru ca aeroportul Timisoara are ca terminal o linie de cale ferata care pana acum a fost folosita pentru materiale si combustibil care e conectata la magistrala Timisoara-Bucuresti in triajul Remetea.

Sunt investitii importante. Pentru acestea trebuie bani multi. Se vorbeste despre preluarea aeroportului de catre autoritatile locale…
Se face un studiu de oportunitate privind cesionarea unui pachet de actiuni catre administratia locala din Timisoara, Timis, Caras si Hunedoara.  Acest trasnfer de actiuni este un mijloc, nu un scop in sine. Scopul in sine este realizarea acestor mari obiective de investitii care vor conduce la creearea de noi locuri de munca, la infrastructura… Da, ne intoarcem la bani. De unde bani? Terminalele intermodale in general sunt priorizate pe un program de finantare cu fonduri europene, faptul ca se transfera actiuni in administratia locala este posibil ca si pe Programul Operational Regional sa se acceseze niste sume de bani, nu direct pentru terminalul intermodal, dar vor fi nevoie pentru cai de acces, drumuri, parcari auto, si asa mai departe. Parerea mea personala este ca cel mai bine ar fi ca la aeroport sa ramana si Ministerul Transporturilor actionar, dar sa intre si autoritatile locale in actionariat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ba avea subaltern directorul general adjunct!pe unul…pinochio…da!da!da!

  2. Ce mai fac aia din echipa inteligenta dipl.ing.ciorapchilotsamartinean?Aia cu nume de urs,mezin,ionescu,parvanescu,ii vad pe la bufetul lui Petrov,tot in gasca lu’papuc!

  3. Sa fie judecata madam les care ne-a tras in teapa cu dividentele,banii de sindicat,ccm trucat!La DNA cu ea!

  4. Instanta a decis:caragui dispecer-sol pe viata la platforma,fie iarna,fie vara!Dottore,dottore ai material,prelucreaza-l!

  5. Mai sa fie ce mare director si ce GASCA MARE de IDIOTI care fac din aeroport o mare AFACERE.Pasageri pleaca (sint in cadere libera),angajati dati afara ABUZIV ,reangajati alti politic si /sau pe spaga,salarii nesimtite,o gramada de DIRECTORI ,companii care PARASESC TImisoara,pista „reparata”pe bani grei fara a se face nici o lucrare,COMISIOANE GRELE pe toate lucrarile,………etc ,OOOOOO cite mai sint dar toate la timpul lor.Curtea de conturi care a ACOPERIT toate ILEGALITATILE acestei gasti o sa vina momentul sa zica REALITATEA, si poate cind o sa cistigam si procesele din instanta pentru datu afara ilegal sa vedem atunci CINEEEEE RASPUNDE HOTILOR???