Cuvantul de ordine in viata politica si administrativa a Timisului in anul 2012 a fost ‘previzibil’

TIMISOARA. In anul 2012 s-a petrecut o premiera, atat pentru judetul Timis, cat si pentru intreaga tara. A fost inaugurat primul tronson de autostrada inainte cu 6 luni de termenul stabilit.

Chiar daca aceasta autostrada nu este una foarte mare ca lungine, ea avand doar 9,5 kilometri si leaga Giarmata de Remetea, ea este acum functionala. Vorbim de primul tronson al autostrazii Timisoara- Lugoj. Inaugurarea a avut loc pe 23 Octombrie, iar, tot ca o premiera, niciun oficial nu a luat parte la momentul istoric. Ar fi trebuit sa vina premierul in functie, Victor Ponta, insa acesta a renuntat la idee, cand a aflat lungimea tronsonului si i-a fost teama ca va fi tinta ironiilor presei si politicienilor din Opozitie.

Lucrarile de construtie pentru tronsonul de autostrada Timisoara – Lugoj au fost executate de Asocierea SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL – Carena SpA Impresa di Construzioni.

Valoarea primului tronson al Autostrazii Timişoara-Lugoj este de 210.396.462, 74 lei (fara TVA), din care contribuţia Uniunii Europene este de 178.814.043,33 lei, iar contribuţia Guvernului Romaniei este de 31.555.419,41 lei.

Pe tronsonul de 9,5 kilometri de autostrada s-au construit patru poduri si sase pasaje, dar şi un nod rutier.

Lucrarile la acest prim tronson au inceput in octombrie 2011.

Autostrada Timisoara-Lugoj are o lungime totala de 35,125 de kilometri, iar valoarea totala a proiectului este de 1.421.992.279 lei.

Autostrada Timisoara-Lugoj va face parte din coridorul IV Pan-European, menit sa asigure conexiunea dintre statele membre ale Uniunii Europene si cele aderate dupa 2004 şi 2007. Traseul coridorului este Dresden – Nurnberg – Praga – Viena – Bratislava – Gyor – Budapesta – Arad, apoi se ramifica in doua: Timisoara – Deva – Sibiu – Piteşti – Bucuresti – Constanta si Timisoara – Drobeta Turnu Severin -Vidin – Sofia – Salonic.

Un alt moment previzibil a fost si finalizarea lucrarilor la deponeul ecologic si punerea acestuia in functiune. S-au organizat licitatii la Consiliul Judetean Timis, care, insa, au fost anulate din cauza unor contestatii. intr-un final s-a declarat stare de urgenta pentru judetul Timis, in privinta deseurilor, astfel ca in acest mod, societatea de salubrizare din Lugoj a obtinut dreptul de a opera pe deponeul ecologic de la Ghizela, pana la organizarea unei noi licitatii.

Previzibil a fost si rezultatul alegerilor din acest an. ”Valul” USL a fost atat de mare incat a venit ca un adevarat tsunami schimband in totalitate capii administratiei locale si judetene.

Daca la Primaria Timisoara, fostul primar, Gheorghe Ciuhandu a ales sa se pensioneze si sa nu mai candideze pentru un nou mandata, al cincilea, la Consiliul Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc a fost invins, la voturi, de social-democratul Titu Bojin. Astfel, la conducerea municipiului a fost ales liberalul Nicolae Robu.

Si la alegerile parlamentare acelasi ”val” al USL-ului a trimis in parlament 13 parlamentari din 14. ARD a reusit sa trimita doar trei parlamentari in forul legislative si asta la redistribuire. Surpriza avenit, insa din partea PP-DD care a reusit sa obtina, de asemenea, la redistribuire, doua locuri in Parlament.

Nume precum cel al fostului ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, au fost invinse de tineri ai USL cum ar fi Catalin Tiuch. Ba mai mult, venit sa adune voturi din Timis, Vasile Blaga, presedintele PDL la nivel national, a avut emotii mari la redistribuire.

Odata cu schimbarea administratiei au sosit si promisiunile pline de avant ale liderilor. Deja primarul Nicolae Robu a facut pasi pentru desfiintarea TelPark precum si a acvariului din Piata Victoriei. in acelasi timp, Titu Bojin promite heliport, spitale noi, dar si o sala polivalenta langa stadion.

Ramane de vazut cu ce vine ”in tolba” noul an, mai ales ca noii lideri locali si judeteni se bazeaza foarte mult pe banii c ear putea fi alocati de la bugetul national.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.