Curtea de Arbitraj Comercial de la CCIAT, instanta privata la care apeleaza tot mai multi oameni de afaceri timisoreni

Majoritatea „sentintelor” pronuntate de cei 18 arbitri care fac parte din Curtea de Arbitraj, reputati avocati, profesori de drept si juristi din Timisoara, au fost puse in aplicare fara a mai fi necesara interventia executorilor judecatoresti, aspect ce denota dreptatea aproape solomoniana ce se imparte in cadrul acestei instante private.

Pentru a beneficia de celeritatea cu care se rezolva litigiile comerciale la Curtea de Arbitraj Comercial, ceea ce duce la economii importante la bugetul firmelor, oamenii de afaceri trebuie sa insereze in contractele comerciale asa numita „clauza compromisorie” sau conventie arbitrala, care este mentionata in articolul 343, aliniatul 3, din Codul de Procedura Civila.

„Curtea de Arbitraj Comercial de pe langa CCIA Timis recomanda includerea in contractele comerciale a clauzei compromisorii, dupa urmatorul model: Orice litigiu decurgand din sau in legatura cu prezentul contract, referitor la validitatea, interpretarea, executarea ori desfiintarea lui va fi solutionat de Curtea de Arbitraj Comercial de pe langa Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timisoara in conformitate cu Regulile de Procedura Arbitrala ale acesteia. Hotararea arbitrala va fi definitiva si obligatorie pentru parti”, spune presedintele Curtii de Arbitraj, dr. Constantin Popa, profesor universitar la Facultatea de Drept si avocat in Baroul Timis.

Hotararile arbitrilor comerciali de la Timisoara, valabile si in strainatate

Printre avantajele apelarii la aceasta instanta se numara taxele mai mici cu pana 50% fata de cele de la instantele de drept comun, celeritatea solutionarii litigiului, in conditiile in care un dosar dedus judecatii la Curtea de Arbitraj se solutioneaza in maxim 5 luni, spre deosebire de instantele judecatoresti unde se ajunge uneori si pana la 3 ani, dar si confidentialitatea discutiilor din timpul dezbaterilor. Aceste litigii nu se judeca cu publicitatea prevazuta pentru procesele aflate pe rolul celorlalte instante de drept.

“Anul trecut am fost arbitru in 10 cazuri, iar in acest an in alte 5. in ultima perioada, tot mai multi oameni de afaceri apeleaza la acest mod de solutionare a litigiilor, intrucat cu cat rezolva problemele mai repede, cu atat isi incaseaza debitele restante in timp util pentru a nu afecta mersul firmei”, ne-a declarat avocatul Florin Kovacs, arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial. Printre oamenii de afaceri locali care, de mai multi ani, isi insereaza in contractele comerciale clauza compromisorie se numara si Ovidiu Sandor, presedintele Modatim Investment, Ioan Biianu, managerul de la Glisando, sau Melania Cepeu, director la SC “Linde Gaz Romania” SRL Timisoara.

“Am avut peste 30 de litigii cu diversi parteneri de afaceri si toate le-am rezolvat in timp record la Curtea de Arbitraj, intr-o atmosfera destinsa si elevata”, spune Ioan Biianu, in timp ce Ovidiu Sandor recunoaste ca deciziile arbitrilor de la Timisoara le-a pus in aplicare fara probleme chiar si in Germania. “Anul trecut am avut un litigiu cu un partener din strainatate. Am facut uz de clauza compromisorie, am apelat la Curtea de Arbitraj, iar hotararea de la Timisoara am pus-o in aplicare fara probleme in Germania”, spune Ovidiu Sandor. Taxa arbitrala este cuporinsa in 400 de lei, in cazul litigiilor de pana la 3.000 de lei, si 5.126 de lei, plus 1% din valoarea litigiilor ce depasesc 193.948 de lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.