Curs universitar specializat in retele de fibra optica, la Politehnica din Timisoara

Viitorii ingineri si tehnicieni care acum sunt studenti la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii (ETC) din cadrul Universitatii Politehnice din Timisoara se pot familiariza cu cele mai recente tehnologii din domeniul telecomunicatiilor. Compania Alcatel Lucent a dezvoltat pentru acestia un curs universitar optional specializat in retelele de fibra optica.

Cursul se inscrie in programa universitara si are aplicabilitate in mediul economic. „Am considerat necesara implicarea noastra in orientarea si formarea studentilor alaturi de Universitatea Politehnica pentru a le oferi studentilor o perspectiva cat mai clara asupra retelelor de fibra optica”, a spus Fabien Metois, director Divizia Optics Alcatel-Lucent Europa de Sud-Est. Cursul a fost dezvoltat de Adrian Ferdean, inginer sistem la Alcatel, si este structurat in 12 capitole care vor fi prezentate in 7 cursuri a cate 2 ore fiecare.

Pe langa partea teoretica a cursului, partea practica va fi asigurata sub forma de laborator pe platforma departamentului Optics din cadrul Alcatel-Lucent din Timisoara. Primele doua cursuri contin informatii generale despre retelele de fibra optica cu detalierea efectelor optice si a componentelor pentru retele WDM. Urmatoarele 4 cursuri detaliaza cateva din standardele folosite in retelele WDM, precum si configuratiile specifice. Ultimul curs exemplifica solutia completa pentru o retea WDM cu toate nivelele de software specifice (adica arhitectura software + managementul de retea). La partea practica se vor folosi produse din portofoliul Alcatel-Lucent. Dupa primele doua laboratoare care prezinta informatii generale despre securitate optica si prezentarea practica a componentelor anuntate la curs, studentii vor fi instruiti sa construiasca configuratii din ce in ce mai complexe la fiecare laborator.

„Acest parteneriat este un exemplu relevant de colaborare intre mediul privat si mediul universitar cu beneficii pentru toate partile implicate. Compania Alcatel-Lucent contribuie in mod activ la dezvoltarea viitorilor ingineri, si astfel, pe termen lung  va beneficia de personal bine pregatit si cu competentele necesare unei integrari mai rapide in mediul profesional”, a spus Nicolae Miclau, lector Facultatea ETC.

In 2004, Alcatel-Lucent si UPT au oferit studentilor primul curs dezvoltat impreuna, iar in prezent exista patru cursuri universitare specializate pentru studentii de la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii si un curs universitar specializat pentru studentii de la Facultatea de Automatica si Calculatoare. Anul trecut, 150 de studenti au beneficiat de cursurile dezvoltate de Alcatel-Lucent in parteneriat cu Politehnica, pe parcursul a 1.500 de ore de curs teoretic si laborator.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.