Curge aur pe un rau din Banat, nu departe de Timisoara

Datorita zacamintelor din Muntii Carpati si a retelei bogate de ape curgatoare, Romania e una dintre putinele tari din Eurpa care detine aur aluvionar.

CITESTE SI: Spectacol pe cer. Avioane si elicoptere militare, acrobatii aeriene si efecte pirotehnice, la Timisoara Air Show 

Putem spune ca raurile noastre aur poarta la propriu, iar de-a lungul timpului din ape s-au extras sute de kilograme de metal pretios. Astazi, insa cel mai pur aur aluvionar de pe batranul continent nu mai este exploatat, iar valoroasa arta a manuirii saitrocului a devenit un mestesug pe cale de disparitie.

In vremea comunismului, aurul a fost exploatat la nivel industrial prin intermediul a zeci de balastiere, alaturi de nisip si pietris, insa dupa 89 acestea s-au privatizat si, in lipsa unor reglementari din partea statului, aurul nu a mai fost sortat de nisip si de pietris si a ajuns, in cele din urma, in materiale de constructii.

Aurul aluvionar, adica cel scos natural de ape din adancuri si purtat de valuri, e drept, se gaseste in cantitati mai mici. Cel mai mult se gaseste in raurile care izvorasc din muntii Apuseni si din Carpatii Meridionali.

Se gaseste aur aluvionar pe Dambovita, in valea Argesului, in valea Topologului, pe Olt, in valea Streiului, in valea Pianului, in Bistrita si in Banat, pe valea Nerei, la aproximativ 150 km de Timisoara, dupa cum sustine geologul Adrian Avramescu, pentru capital.ro.

Mai multe aici.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.