Cum sa te angajezi pe Facebook: afla cum poti sa-ti faci CV-ul electronic!

Ai grija la ce postezi pe Facebook, pentru ca s-ar putea intoarce impotriva ta! Cel putin daca esti in pozitia nedorita de a-ti cauta un loc de munca. Pentru ca, fii sigur ca primul lucru pe care il face angajatorul dupa ce-ti citeste CV-ul este sa-ti caute profilul pe Facebook. Ce-ar fi, insa, daca si pagina ta de pe reteaua de socializare ar oferi informatii despre istoricul tau profesional, despre cariera ta si despre preocuparile pe care le ai in legatura cu jobul? Angajatorul si-ar face o imagine mai clara despre tine, ceea ce va cantari mult in competitia cu ceilalti contracandidati.

Daca profilul tau de Facebook e plin cu informatii din facultate si cu poze din vacanta de la bunica, iar prietenii tai sunt doar fosti colegi de liceu si amici cu care iesi in oras, atunci acest lucru trebuie sa se schimbe.
Asadar, sterge-ti toate pozele de la petrecerile la care “te-ai distrat” cam mult, trece-ti la profil toate informatiile relevante legate de exprienta ta profesionala si imprieteneste-te cu oameni care te-ar putea ajuta in cariera.

Iata mai jos sapte pasi care, daca ii urmezi, te pot ajuta sa obtii un job mai bun sau sa patrunzi in compania in care visezi sa lucrezi inca din facultate, gratie retelei de socializare, laudata si criticata in egala masura:

1. Pagina ta de Facebook poate deveni al doilea CV, asa ca foloseste acelasi limbaj si atunci cand iti editezi profilul de pe reteaua de socializare. Listeaza experienta pe care ai acumulat-o in timp si realizarile tale profesionale. La categoria „Looking for” bifeaza doar “Networking”.

2. Trece la sectiunea de informatii personale detalii despre experientele tale profesionale, mai degraba, decat pe cele personale. De exemplu, scrie care a fost ultima carte de business pe care ai citit-o, cateva citate din liderii de top din domeniul tau de activitate, revista economica preferata sau emisiuni TV pe aceeasi tema.

3. La subcategoria “Despre mine” poti scrie ce realizari profesioale ai avut si ce calitati te-au ajutat sa le indeplinesti.

4. Sterge toate pozele in care bei prea multa bere cu prietenii sau in care te “destrabalezi” prin cluburi. In schimb, ataseaza poze in care apari vorbind la un seminar sau in care te-ai fotografiat cu manageri si lideri importanti din domeniul in care activezi.

5. Daca vrei sa ai si un profil de socializare pe Facebook, iti poti crea o alta pagina, independenta de prima. Astfel, pe una dintre ele poti tine legatura cu fostii colegi de facultate sau cu prietenii pe care nu i-ai mai vazut demult, in timp ce cealalta iti va servi ca o carte de vizita atunci cand esti in cautarea unui loc de munca.

6. Daca citesti reviste din aria ta de interes sau daca urmaresti emisiuni TV cu subiecte care te insereseaza profesional, pune linkuri catre aceste subiecte si pe pagina ta de Facebook si comenteaza pe marginea lor. Daca ai un blog pe care iti exprimi si pareri care tin de meseria ta, creaza un flux RSS pe profilul tau de Facebook pentru a fi mai usor de vizualizat de cei interesati de parerile tale.

7. Selecteaza doar cateva zeci de prieteni pe pagina profesionala de Facebook, cu care sa tii legatura. Verifica din ce grupuri de pe retea fac parte si intra si tu in acele grupuri. Posteaza comentarii provocatoare pe acele grupuri pentru a te face vizibil si remarcat. Ajuta-i pe altii cu solutii la problemele pe care le ridica.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.