Cum ferim subsolurile de inundatii? Recomandarile Aquatim!

TIMISOARA. In utlimele 48 de ore s-au inregistrat la dispeceratul Aquatim mai mult de 20 de sesizari privind refularea apei in subsoluri. Numarul acestora creste la fiecare ploaie torentiala, atunci cand prin sistemul de canalizare trec volume foarte mari de apa intr-un timp scurt. Daca se depaseste capacitatea de preluare a retelei, sistemul intra sub presiune si apa poate refula in subsoluri.

Interventiile echipelor Aquatim pentru evacuarea apei din subsoluri rezolva, de multe ori, doar momentan problema. La prima ploaie mai puternica situatia se poate repeta. Cauzele acestei probleme pot fi insa rezolvate de detinatorii subsolurilor, acestea fiind fie de natura constructiva, fie tinand de folosirea improprie a canalizarii. Multe subsoluri din Timisoara au fost reamenajate ca locuinte, birouri sau spatii comerciale, fiind initial spatii tehnice sau de depozitare. Daca, la reamenajare, nu au fost respectate normele legale, si instalatiile interioare au fost conectate la reteaua publica de canalizare neautorizat, fara un proiect tehnic corespunzator, a aparut un risc foarte mare de inundare al acestora.

Legislatia specifica prevede ca imobilele cu subsoluri echipate cu instalatii sanitare sa se racordeze doar cu respectarea masurilor speciale anti-refulare din colector spre subsol. Aquatim, ca furnizor al serviciilor, poate recomanda solutii tehnice, oferind la cerere, proiectantilor sau utilizatorilor serviciilor, consultanta de specialitate, fara a percepe taxe. Una din solutiile recomandate este montarea pe reteaua interioara de canalizare a unei clapete antirefulare. Este foarte important ca apa de ploaie colectata de pe acoperisuri sau alte suprafete sa fie evacuata dupa clapeta si, pe perioada ploilor torentiale, consumul interior de apa sa fie limitat, pentru a evita inundarea.

Aruncarea deseurilor menajere si a altor obiecte in vasul de toaleta sau direct in canalizare de catre locatari poate duce la infundarea racordului cladirii si a refularii apei murdare, subsolurile neprevazute cu clapete fiind primele vizate. Daca reteaua de canalizare este „solicitata” mai mult din cauza ploii, reteta unui dezastru in locuinta este ca si asigurata.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Halal recomandare !
    Eu am supapa anti-refulare si cu toate aste am fost inundat doar in acest an de 3 ori.
    Explicatia este ca nivelul apei in reteaua de canalizare s-a ridicat si a ajuns aproape de nivelul strazii/trotuarului.
    Reteaua de canalizare stradala ori este prost dimensionata ori prost intretinuta (infundata).
    Noi platim pentru apa uzata/deversata in canal.Ei pe banii nostri Aquatim dupa ce am platit-o neo introduce inapoi in casa.Plus daunele rezultate din inundatie.
    Ar trebui sa ne strangem mai multi pagubiti si sa dam Aquatimul in judecata:
    1.Pentru a-si remedia propria canalizare
    2.Remedierea si aducerea la starea initiala(manopera,materiale suportate de Aquatim) plus daune-interese.
    ing. rau Eugen Str.Motilor Nr.3 Timisoara