Cum alegi mezelurile la magazin? De ce trebuie sa tii seama si cat sunt de daunatoare pentru sanatate?

Atunci cand ne aflam in fata rafturilor cu mezeluri si vrem sa alegem cateva preparate de acest fel, trebuie sa stim cum putem cumpara produse care sa nu ne afecteze sanatatea.

Exista mai multe criterii de care ar trebui sa tinem cont atunci cand vrem sa alegem mezelurile. Este aproape universal acceptat faptul ca mezelurile nu ar fi sanatoase, insa daca acestea sunt consumate cu moderatie, daca sunt proaspete si de calitate nu mai putem vorbi de pericole. Echilibrul trebuie sa fie in toate; in definitiv orice substanta consumata in exces, chiar si apa, devine toxica pentru organism, noteaza ziare.com.

Aspectul – prospetime si miros

Aspectul nu reprezinta un criteriu foarte exact, pentru ca majoritatea mezelurilor contin arome, E-uri, apa si coloranti, astfel incat aspectul acestora induce perceptia prospetimii. In aceste conditii, trebuie sa luam produsele si sa le observam cu atentie.

Daca produsul este lipicios, nu este recomandat in niciun caz pentru consum. Putem sa mirosim mezelurile si astfel ne dam seama daca sunt proaspete. Un miros intepator, nespecific sau ciudat ar trebuie sa reprezinte un semn de alarma pentru oricine.

Nu uitati niciodata sa verificati termenul de garantie al produsului!

Ingredientele mezelurilor

Mare parte a mezelurilor contin foarte putina carne. Din toata lista de ingrediente de pe eticheta, unul singur va fi reprezentat de carne, restul fiind grasimi, sorici, carne dezosata mecanic, aditivi alimentari, sare si apa.

Prin urmare, este indicat sa alegem acele mezeluri care contin o mare cantitate de carne, de obicei specificata in procente in lista ingredintilor sau specialitatile din carne cum ar fi: muschiul, pieptul sau ceafa de porc. Este bine sa evitam crenvurstii, parizerul, salamul si chiar pateul de ficat daca producatorii nu ofera pe eticheta prea multe informatii despre copmpozitia amestecului din care sunt facute produsele respective.

Este de preferat ca aceste sortimente sa fie alese de la producatori mari, cunoscuti, deoarece parizerul sau crenvurstii pot fi foarte usor falsificati de producatori cvasianonimi astfel ca, in loc sa contina preponderent carne, in compozitia lor se pot regasi proteine de soia, sorici si alti inlocuitori din carne.

Culoarea

Un indiciu important al mezelurilor mai putin nocive este culoarea: cu cat aceasta este mai apropiata de cea a carnii care sta la baza respectivelor mezeluri, cu atat este mai indicata cumpararea lor. Astfel, se recomanda cumpararea crenvurstilor a caror culoarea este cat mai apropiata de cea a pieptului de pui, nu neaparat rozie, cum face placere ochiului.

Evitati mezelurile puternic colorate, a caror nuanta nu mai are nimic in comun cu cea a carnii care sta la baza lor.

Condimentele

Desi suntem tentati sa alegem mezeluri cu gusturi complexe, date de diverse amestecuri, prin care se numara si condimentele, exista intotdeauna o amenintare in spatele acestora: condimentele ascund gustul carnii, iar aceasta poate sa nu fie proaspata.

Usturoiul, de exemplu, poate ascunde cu usurinta mirosul neplacut al carnii vechi, iar acelasi lucru se poate intampla si in cazul altor condimente. Acestea actioneaza ca un fel de camuflaj al calitatii carnii si abat atentia de la ceea ce ar trebui sa observam de fapt.

Umiditatea mezelurilor

In cazul in care observam multa apa in mezeluri, vizibila in punga vidata sau pe hartia in care sunt impachetate, atunci cand cumparam o anumita cantitate dintr-o bucata mai mare, nu ar trebui sa ignoram acest lucru. Mezelurile sunt injectate cu extensii – cum se numesc in industria alimentara, insa daca aceasta cantitate este foarte mare, se poate observa in momentul in care apa se scurge. O cantitate mare de apa nu poate exista intr-un produs aqcceptat ca fiind de calitate.

Mezelurile nu sunt recomandate in dieta copiilor

Din cauza continutului ridicat de grasimi si aditivi alimentari, mezelurile nu sunt recomandate in dieta celor mici, pentru ca ei metabolizeaza mult mai greu decat adultii aceste substante. In orice caz, copiii nu trebuie sa consume des aceste tipuri de alimente. In locul mezelurilor, copiilor li se poate gati carne de pui la gratar, de exemplu.

Pretul mezelurilor – un posibil indicator al calitatii acestora

Este indicat sa nu alegeti mezeluri ieftine, care se vand la promotie, pentru ca pretul scazut al acestora poate insemna doua lucruri: o calitate scazuta sau un termen de valabilitate care se apropie de sfarsit. In orice caz, e bine sa invatati sa faceti diferenta intre mezelurile si specialitatile fierte-afumate, respective salamurile si specialitatile crude-uscate. In primul caz, carnea este intens procesata si astfel considerate mai putin sanatoasa. In cazul salamurilor crude-uscate asupra carnii actioneaza doar deshidratarea.

Este evident ca un produs care contine o cantitate mai mare de carne, eventual o carne atent selectata va avea si un pret mult mai ridicat, de aceea ar fi bine sa tineti cont si de acest aspect la alegerea unui produs.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.