Criza economica readuce la moda in Timisoara trocul, liberul schimb si lucrul gratis. Promotorii trocului in Timisoara sunt membrii Asociatiei “Cloud Factory”


TIMISOARA. Cea mai simpla forma a comertului, trocul, dar si barterul, liberul schimb sau lucrurile gratis par sa fie readuse la moda de efectele crizei economice. Comunitatea romanilor inscrisi intr-una din astfel de retele, care ignora importanta banilor in relatiile interumane, a ajus la aproape 6.000 de persoane si creste de la zi la zi. Timisoara nu face exceptie de la aceasta revolutie antimonetara si, dupa cum evalueaza promotorii acestui gen de comert in spatiul public, a ajuns la cateva sute de nonconformisti. “Banii sunt, adesea, un mijloc de supraevaluare a unor lucruri care ar putea fi obtinute si altfel, de exemplu, prin schimburi liber consimtite. Pentru a elimina banii din relatiile interumane macar pentru o zi sau doua, am initiat targul Troc Ad-hoc, unde toti cei care vin pot sa experimenteze altfel de tranzactii, mai colorate si mai personale”, spune Ana Maria Teodorescu, presedinta Asociatiei “Cloud Factory” Timisoara, care a initiat acest gen de tranzactii in orasul de pe Bega.

Targurile Troc ad-hoc s-au organizat, sporadic, inca din 2010, insa succesul la public le-a determinat pe “angajatele” fabricii de nori (Cloud Factory) sa treaca la punerea in scena a unor astfel de actiuni, in zona Pietei Unirii, in ultimul weekend al fiecarei luni. “Oamenilor nu le vine sa creada ca toate obiectele aduse la targul de troc pot fi schimbate pe altele, fara sa intereseze valoarea intrinseca a obiectului. De ce sa ingramadesti lucrurile care nu-ti mai trebuie in debara sau in pivnita, cand altii s-ar bucura de ele mai mult decat o faci tu? Daca in comunitatea lucruri-gratis aceste obiecte se ofera pur si simplu, fara nimic la schimb, la noi trebuie, obligatoriu, sa dai un obiect in loc. Am avut cazuri minunate, cand copii de 6 – 7 ani au venit la targurile de troc sa-si schimbe bicicletele pe altceva. Sau, a fost un baietel de nici 6 ani, care a venit cu mama sa cu o plasa de jucarii de plus, ca sa faca schimb cu altele. S-a plictisit repede, a schimbat vreo doua si a plecat”, ne povesteste Ana Maria Teodorescu, care a readus pe malurile Begai lumea utopica fara carduri si portofele.

Dincolo de bani sau cum poti cara o canapea in mod gratuit
Succesul unei astfel de initiative, care promoveaza forma incipienta a trocului, a fost recunoscut chiar de comunitati din Bucresti sau Oradea, care au trecut la organizarea acasa a astfel de manifestari. in afara de Asociatia “Cloud Factory” Timisoara, lumea de dincolo de bani este promovata si de tandemul Irina Tomici – Gabriel Berzescu. Cei doi au decis sa renunte la confortul citadin si sa se mute la Stanciova, unde si-au achizitionat o casa la pretul unui garaj din Timisoara.

In linistea rurala de acolo, au pus la punct un site-ul dincolodebani.ro, care promoveaza lucrul gratuit. Chiar Ana Maria Teodorescu se lauda ca a beneficiat de un astfel de serviciu gratuit. “Avem nevoie de cineva sa-mi care o canapea, sus la etaj. Am cautat pe site-ul cu produse si servicii gratuite si am gasit patru baieti care au venit si mi-a carat canapeaua, pana sus la etaj, absolut gratuit. Nu mi-a venit sa cred!”. In viziunea creatorilor acestui site, prin site-ul dincolo de bani au incercat sa rezolve neajunsurile altui site de gen. “Am vrut sa facem un site care sa rezolve neajunsurile grupului FreeCycle. Sa existe un istoric pentru fiecare membru, din care sa  poti vedea ce a dat, ce a primit in trecut si sa existe posibilitatea de a cere si oferi si servicii, nu doar produse”, spune Gabriel Berzescu.

Ne gandeam la site-ul asta inca de cand am citit anuntul cuiva care voia sa faca si la noi, ca si in Anglia, un site-comunitate unde oamenii sa-si ofere servici gratuite, cadou, nu la schimb. Am ajuns sa ne vedem cu acea persoana, am povestit si am facut site-ul”, isi aminteste si Irina Tomici. In prezent, comunitatea dincolo de bani numara cateva sute de membri si ofera nenumarate servicii in mod gratuit, cum a fost si echipa de carat canapele.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.