Criza economica loveste in cresele din Timisoara!

Numarul tot mai mic de crese din judetul Timis, precum si faptul ca peste doar un an numa rul copiilor care trebuie sa mearga la crese va fi mai mare nu-i afecteaza doar pe parinti.

Gradinitele din oras au inceput deja lucrarile de extindere si sunt deja in “santiere” pentru ca din 2012 sa acopere cel putin o parte din necesarul de locuri din aceste institutii. Un astfel de caz este si Gradinita numarul 14 de pe strada A. Odobescu.

Aici se lucreaza cat e ziua de lunga, pentru ca toate sa fie puse la punct, iar parintii copiilor de pana la un an sa-si poata aduce linistiti pruncii aici. „Incercam sa facem cea mai frumoasa si cocheta cresa din oras. Am inceput deja sa varuim toate salile libere pe care le avem si in curand vom avea spatiul ideal pentru o cresa. Nu vor fi mai mult de 30 de locuri, insa toti parintii, spun eu, vor fi multumiti“, spune Angela Raducan, directoarea Gradinitei nr. 14.

Merita spus ca investitia in unitatea de invatamant se va  face din sponsorizari, asta  pentru ca cei din Primarie sustin ca nu au fonduri pentru construirea de noi crese. Partea interesanta este ca, asa cum aflam din acest numar al ziarului „Opinia Timisoarei”, cu toate ca spune ca nu sunt bani pentru investitii, primarul Gheorghe Ciuhandu refuza sa vanda terenurile aflate in proprietatea primariei, dar sub cladiri private, pe motiv ca municipalitatea trebuie sa aiba patrimoniu.

“Tot ce facem, facem din sponsorizari. Investitia e undeva la doua miliarde lei vechi, cel putin. Va dati seama ca avem nevoie de tot nou: patuturi speciale pentru bebelusi, lenjerie, masa pentru schimbat scutece, ca sa nu mai vorbim de bucatarie. Aici practic vom face o noua bucatarie, pentru ca mancarea la cresa este total diferita fata de cea de la gradinita: procentajul de proteine este altul, totul e altfel”, mai spune Angela Raducanu.

Locuri mult prea putine pentru copiii din Timisoara

La nivelul judetului Timis, numarul unitatilor pentru copiii sub trei ani este de 15! 13 crese sunt in Timisoara, iar in Lugoj mai sunt doar doua. “Numai cand am anuntat ca vom face cresa deja au sunat peste 30 de persoane interesate. Asta inseamna ca s-au ocupat locurile pe care le vom avea. Ce pot eu sa va spun e ca zilnic avem oameni care suna si se intereseaza de numarul de locuri”, mai spune directoarea Angela Raducanu.  Acelasi raspuns vine si de la Inspectoratul Scolar Timis. “Va dati seama ca numarul de crese este mult mai mic decat cel al copiilor, dar nu avem ce face. Primaria ar trebui sa se ocupe de construirea de noi crese”, spune si Marin Popescu, inspectorul general scolar Timis.

Alegerea cresei: „Cat mai aproape de casa”

Preturile in Timisoara la cresele particulare nu sar de 600 lei, iar la cele de stat pretul e in jur de 250 de lei. “Vreau sa-mi dau copilul la o cresa si caut de cateva saptamani. Are doar 1 an si 3 luni , iar la gradinita nu mi-l primeste pentru ca nu vorbeste deloc si nici nu face la olita singur. Important in alegerea cresei este sa fie cat mai aproape de casa sau de serviciu”, spune una dintre mamicile din Timisoara venita sa se se intereseze de locurile din cresa.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.