Criza de elevi in Timis! Mai multe scoli risca sa ramana fara clase de a IX-a, din lipsa de candidati

TIMISOARA. In judetul Timis, la cea de-a doua etapa de repartizare computerizata in licee, dupa Evaluarea Nationala, erau asteptati 102 candidati care nu au fost repartizati in prima sesiune. Dintre acestia s-au inscris doar … 17.

Doi dintre cei 17 candidati inscrisi pentru ce-a de-a doua etapa a repartizarii computerizate au ales Liceul „Dositei Obradovici”, iar ceilalti au optat pentru invatamantul tehnic.

„In momentul de fata, din cele 292 de locuri libere in clasa a IX-a liceu, am ramas cu 275 de locuri.   O buna parte din elevii care nu s-au mai inscris s-au orientat spre scolile profesionale. Va mai fi o treia etapa de admitere, care nu mai este computerizata, care va avea loc in primele zile ale lunii septembrie unde vor veni cei care nu s-au reinscris si cei care din diverse motive nu au incheiat anul scolar la timp.” a declarat Francisc Halasz, inspector scolar general adjunct.

In judetul Timis  s-au inregistrat, in acest an, in jur de 500 de corigenti sau elevi cu mediile neincheiate.

Dintre locurile ramase libere 275 sunt la licee teoretice si tehnologice si 58 la licee vocationale, la care se adauga cele 396 de locuri de la seral si frecventa redusa.

In scolile profesionale sunt libere, in acest moment, 497 de locuri.

In cazul liceelor teoretice nu se va putea forma clasa cu predare in limba ucraineana de la Liceul Hasdeu din Lugoj unde, pe cele 28 de locuri libere s-au inscris doar 6 candidati. O situatie similara se inregistreaza si la clasa de stiintele naturii, cu predare in limba germana, de la Liceul Brediceanu din Lugoj unde sunt inscrisi doar 13 elevi. In acest caz insa, fiind vorba de o clasa cu predare in limba minoritatilor,se va cere o aprobare speciala de la Minister , existand posibilitatea ca astfel de clase sa functioneze cu minim 10 elevi.

In Timisoara, la Liceul Mincu, la consturctii, instalatii si lucrari publice, au ramas neocupate 32 de locuri – o clasa nerealizata, iar la electronica si automatizari (fostele clase de la Liceul de Posta si Telecomunicatii) sunt neocupate 38 de locuri. Nici clasa de electromecanica de la Colegiul Regele Ferdinand nu sta mai bine, cu 23 de locuri pentru care nu a optat nici un elev.

„Au posibilitatea sa-si mai faca rost de elevi in toamna. Cu ce medii, insa … daca s-a intrat la liceu cu 2,32 va dati seama. Avem patru ani la dispozitie sa-i ridicam la media 6 pentru Bacalaureat. Poate anul viitor se schimba metodologia de admitere si se impune o medie minima de intrare la liceu si atunci si rezultatele de la Bacalaureat nu vor mai fi la fel de slabe cum sunt in momentul de fata” a aduagat Francisc Halasz, inspector general adjunct.

Modificarea metodologiei de admitere in liceu este insa putin probabila, Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, declarand nu demult ca vor fi efecutate doar ajustari care nu-i vor afecta in mod direct pe elevi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.