Cresterea atractivitatii si performantei programelor de formare doctorala si postdoctorala pentru cercetatori in stiinte ingineresti

Universitatea Politehnica Timisoara a implementat, in parteneriat cu Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Transilvania din Brasov si Universitatea Tehnica Cluj  Napoca, un proiect destinat dezvoltarii resursei umane pentru cercetarea competitiva, capabila de inovare in cadrul unei economii bazate pe cunoastere, implicata in tematici care se inscriu in domeniile de cercetare prioritare ale Strategiei Nationale pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare: Energie, Tehnologia Informatiei si comunicatiilor, Mediu, Biotehnologii, Produse, procese si materiale inovative, Spatiu si securitate.

Pentru acest proiect a fost semnat in data de 7 aprilei 2014 contractul de finanatare cu POSDRU. Este vorba despre un proiect care se inscrie pe linia altor proiecte pe care le-am avut pentru a sprijinii doctoranzii si pe cercetatorii post doctorat, in cursul carora Universitatea Politehnica din Timisoara a facut toate eforturile ca sa sprijine procesul de finantare, de sprijin, de oferire de conditii pentru cercetatori „. a afirmat Leonida Dragomir, manager de proiect.

Prin proiectul „Cresterea atractivitatii si performantei programelor de formare doctorala si postdoctorala pentru cercetatori in stiinte ingineresti – ATRACTING” , a carui finantare a fost castigata de Universitatea Politehnica din Timisoara prin competitie la nivel national, se acorda sprijin financiar, sub forma de burse cofinantate din FSE prin POSDRU 2007-2013, in valoare de 3700 de lei pe luna si de 1800 de lei pe luna pentru demararea carierei de cercetator stiintific a unui numar de 41 cercetatori postdoctorat, respectiv pentru formarea ca cercetator stiintific a unui numar de 130 de doctoranzi.

„Astazi a avut loc deschiderea oficiala a acestui proiect de importanta maxima pentru Universitatea Politehnica Timisoara. In afara de cifrele impresionante care releva faptul ca valoarea lui este de aproape 3 milioane de euro, faptul ca sunt ca si grup tinta 130 de doctoranzi si 41 de post-doctoranzi, trebuie mentionat si ca a fost gandit si se va dezvolta pe o structura deja existenta in scoala noastra, Institutul de Cercetari pentru Energii Regenerabile. Practic, acest proiect urmareste sa creeze o resursa umana atat de necesara astazi, cand printr-un efort extraordinar, au fost dotate institutele de cercetare, universitatile au echipamente performante, la nivelul mondial al acestor ani. Marea problema insa care se ridica este tocmai lipsa resursei umane. Este foarte greu astazi sa convingi un tanar sa lucreze in cercetare, cand ii oferi 1000 de lei pe luna si, practic, motivatia care conteaza si din punct de vedere financiar nu-l face sa devina atasat de ideea sa devina cercetator” a explicat Viorel Serban, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, incepand cu luna aprilie 2014. Primii beneficiari au fost deja selectionati.

„Este vorba de grupul tinta de beneficiari, care va fi sprijinit prin intermediul proiectului cu burse doctorale si postdoctorale. Am demarat si finalizat selectia grupului tinta la nivel de cercetatori post doctorali, printr-o competitie derulata pe durata ultimei luni, incepand de la pregatirea documentelor de apel si inchieind cu evaluarea proiectelor post doctorale depuse si  stabilirea listei recipientilor de burse post doctorale. In cadrul acestei competitii ne-am fixat cateva tinte explicite, in primul rand de a racorda proiectele de cercetare post  doctorale cu tematicile prioritare si in particular cu domeniul de cercetare al energiilor regenerabile, continuand cu excelenta stiintifica asumata si demonstrata a proiectului de cercetare post doctorala. Din acest esantion de 41 de cercetatori post doctorali ne dorim sa angajam cu contract, ca cercetatori profesionisti, in cadrul Institutului de Cercetari pentru Energii Regenerabile al UPT  oameni valorosi pentru a ne completa corpul de cercetatori.” a declarat Romeo Resiga, din echipa de implementare a proiectului.

Proiectul „Cresterea atractivitatii si performantei programelor de formare doctorala si postdoctorala pentru cercetatori in stiinte ingineresti – ATRACTING” se inscrie in strategia Universitatii Politehnica Timisoara de concertare si concentrare a eforturilor de cercetare – dezvoltare tehnologica – inovare, dezvoltare a resursei umane si infrastructurii de cercetare in domeniul energiilor regenerabile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Banii UE vor fi aruncati pe apa Simbetei, deoarece la aceste burse nu se cer publicatii in reviste de performanta. Pentru salarii BABANE se dau Uniunii Europene VIERMI DE MATASE ! CUm Dracu a dat UE BANI PE NIMIC ? O rog pe Dana Constantin sa verifice care sunt cerintele de performanta !