Constantin Ostaficiuc, fost presedinte al CJ Timis, trimis in judecata de DNA Timisoara in dosarul finantarii ilegale a echipei de fotbal Poli Timisoara. Cine sunt ceilalti inculpati?

TIMISOARA.  Procurorii anticoruptie au incheiat rechizitoriul si au dispus trimiterea in judecata a fostului presedinte al Consiliului Judetean Timis Constantin Ostaficiuc, dar si a altor functionari publici in dosarul finantarii clubului de fotbal Politehnica Timisoara de catre CJT.

Constantin Ostaficiuc, fostul presedinte al CJ Timis, dar si fostul secretar al judetului Ioan Nadastean vor fi judecati pentru abuz in serviciu.

Alaturi de ei, in acelasi dosar sunt trimisi in judecata si Razvan Hrenoschi, Daniela Pepa, Dan Cionvica, Petru Borza, Mircea Mihut, functionari publici, acuzati de complicitate la abuz in serviciu

De asemenea, Gheorghi Chivorchian, Ion Negrei si Liviu Rosca, persoane cu functii de conducere in cadrul SC FC Politehnica Timisoara SA, la data comiterii faptelor, vor fi judecati  pentru  complicitate la abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.

Potrivit anchetatorilor DNA, in perioada 2008-2011, Constantin Ostaficiuc si Ioan Nadastean, profitand de functiile pe care le ocupau, in mod abuziv si contrar prevederilor legale in vigoare, au aprobat si dispus alocarea si plata, cu sprijinul celorlalti coinculpati, din bugetul judetului Timis, a sumei de 9.950.000 lei catre S.C. Politehnica Timisoara S.A. (fosta S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A.), in conditiile in care, potrivit legii, finantarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitata la entitatile fara scop lucrativ, fiind excluse societatile comerciale al caror scop este obtinerea unui profit, in cazurile in care sursa de finantare o reprezinta sume de bani ce provin din fonduri publice.
In cuprinsul acelorasi prevederi legale este mentionat faptul ca este permisa doar sustinerea unor activitati care nu urmaresc realizarea unor beneficii, doar de catre beneficiarul sumei de bani. S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A, devenita ulterior S.C. Politehnica Timisoara S.A. nu era  inclusa in categoria acestor entitati, dat fiind forma de organizare a acesteia in societate pe actiuni, mai noteaza procurorii DNA Timisoara.

Astfel, Constantin Ostaficiuc, presedinte al Consiliului Judetean Timis, si Ioan Nadastean, secretar al judetului, cu stiinta, au initiat procedurile de obtinere si apoi au avizat favorabil hotararea CJT in baza careia, la data de 03.04.2008 s-a semnat protocolul de colaborare intre Consiliul Judetean Timis si S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A. (societate care ulterior si-a schimbat denumirea), avand ca obiect sustinerea echipei de fotbal S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A., invocand ca si considerent social, necesitatea realizarii proiectului de ridicare a nivelului performantei sportive si asigurarea conditiilor de accedere si participare la competitiile de club UEFA.

Ostaficiuc si Nadastean au fost sprijiniti de Mircea Marian Mihut, Dan Cionvica, Petru Borza si Daniela Pepa care si-au incalcat atributiile de serviciu si au intocmit, avizat si semnat, cu incalcarea atributiilor legale, actele necesare efectuarii platilor de catre Consiliul Judetean Timis, fara a avea documentele justificative prevazute  de lege.

Astfel, in perioada 2008-2011, in baza contractului semnat, Consiliul Judetean Timis, cu incalcarea prevederilor legale, a acordat S.C. Politehnica Timisoara S.A. (fosta S.C. Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A.), din bugetul judetului, suma de 9.950.000 lei, suma ce constituie un prejudiciu adus bugetului Consiliului Judetean Timis.

Mai mult, alocarea sumelor de bani era conditionata de indeplinirea obligatiilor de plata restante si la termen ale S.C. Politehnica Timisoara S.A. fata de CJT, obligatii ce s-a constatat ca nu au fost indeplinite, entitatea beneficiara inregistrand datorii semnificative la bugetul judetean tocmai din categoria celor mentionate in protocol, atat la momentul incheierii protocolului, cat si a actelor aditionale prin care acesta a fost prelungit ulterior pentru alte perioade bugetare.

Potrivit anchetatorilor, dupa aprobarea finantarii, in scopul intocmirii și efectuarii inregistrarilor financiar contabile de catre angajatii Consiliul Judetean Timis a sumelor de bani virate catre firma respectiva, Gheorghe Chivorchian, Ioan Negrei si Liviu Rosca au prezentat si depus documente false din care rezulta ca sumele de bani acordate au fost utilizate pentru achitarea drepturilor de natura salariala sau asimilata veniturilor catre jucatorii de fotbal legitimati la clubul de fotbal respectiv.

In realitate, sumele alocate de la bugetul judetean Timis au fost folosite in alte scopuri decat destinatia stabilita prin protocol, fiind astfel acoperite cheltuieli ale S.C. Politehnica Timisoara S.A. care nu aveau legatura cu activitatea echipei de fotbal, desi, intre destinatiile stabilite prin protocolul de colaborare a sumelor alocate (sume cu destinatie speciala – „exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal) si utilizarea lor efectiva nu exista corespondenta. Astfel, banii au fost directionati in alte scopuri (plati de penalitati contractuale si chirii, in relatia cu acelasi Consiliu Judetean, plati prin executare silita efectuata de organele fiscale ale Ministerului Finantelor Publice, etc.).

Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri apartinand inculpatilor, dar si popriri asupra conturilor bancare ale lui Constantin Ostaficiuc, respectiv Ioan Nadastean.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii Timis.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.