Consiliul National de Etica va analiza miercuri raportul Comisiei tehnice care sustine ca Victor Ponta nu a plagiat

Consiliul National de Etica va analiza in cadrul sedintei de miercuri, 18 iulie, raportul elaborat de Comisia tehnica, ce sustine ca prim-ministrul Victor Ponta nu a plagiat, a declarat pentru HotNews.ro Gabriela Catana, purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).

Intrunirea Consiliului National de Etica va avea loc in conditiile in care presedintele Teodor Petrescu si Romita Iucu si-au dat demisia din acest for.

Mai multi membri ai Consiliului au declarat ca nu au vazut acest raport al Comisiei tehnice, iar purtatorul de cuvant al ANCS a declarat pentru HotNews.ro ca nu stie nici cati membri are aceasta comisie si nici care este componenta ei.

Decizia constituirii acestei Comisii Tehnice a fost luata in cadrul sedintei Consiliului National de Etica (CNE) de pe 6 iulie, a declarat Gabriela Catana. „Au fost trimise solicitari catre conducerile facultatilor de Drept din Bucuresti, Iasi si Timisoara de a propune specialisti in drept penal international care sa formeze aceasta Comisie Tehnica. Nu stiu nici cati membri sunt in aceasta comisie si nici componenta ei. Decizia Comisiei Tehnice va fi luata in discutie in cursul sedintei de maine a Consiliului National de Etica„, a afirmat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al ANCS.

Amintim ca o comisie tehnica din cadrul Consiliului National de Etica a concluzionat ca „teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat sustinute in acea perioada”, transmite Mediafax. Concluziile comisiei reprezinta doar o prima evaluare in cadrul Consiliului National de Etica (CNE) si nu o decizie finala.

Documentul cu aceste concluzii nu a fost anuntat insa oficial de CNE printr-un comunicat sau o conferinta de presa si nu este semnat.

Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului National de Etica prevede urmatoarele: Cvorumul de lucru al CNE este de minimum 8 membri. Consiliul este format din 9 membri, dintre care unul – Romita Iucu – a demisionat, si are un vicepresedinte si un presedinte – care de asemenea a demisionat.

De asemenea, regulamentul prevede ca „in vederea analizarii sesizarilor si contestatiilor, CNE poate constitui grupuri de lucru permanente sau pe perioada determinata, carora le poate delega unele din propriile atributii; componenta grupurilor de lucru se stabileste prin hotarare a CNE si se face publica pe site-ul web al acestuia”.

Componenta comisiei tehnice nu a fost facuta insa public pe site-ul Consiliului National de Etica.

Aparitia acestei Comisii Tehnice vine in contextul in care Universitatea din Bucuresti este asteptata sa se pronunte asupra tezei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta, acuzat de plagiat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.