Concluziile negocierilor cu FMI: impozite noi pentru constructii speciale, taxa pe stalpi, CAS redus, salariul minim ar putea creste

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, concluziile celor mai recente negocieri cu FMI cu privire la bugetul de stat pe anul viitor. Este vorba despre o taxa noua pentru soferi – acciza la carburant, CAS mai mic cu 5%, impozite noi pentru constructii speciale, precum si pensii indexate.

„Am finalizat cu bine asta-seara negocierile cu institutiile internationale – FMI, CE si Banca Mondiala – referitoare la bugetul pe 2014”, a anuntat, luni seara, premierul Victor Ponta. „Evident, nu a fost vorba de niste discutii usoare sau facile, au fost abordate probleme extrem de dificile si alegeri dificile legate de prioritati”, a precizat primul ministru. „Am stabilit pentru anul viitor deficit de 2,2% din PIB, in scadere fata de 2013, la un PIB in crestere cu 2.2%”, a mai spus premierul.

Cele mai importante declaratii ale primului ministru:

Investitii – peste 6% din PIB, cu posibilitatea de a continua cresterea economica si sa lansam anumite proiecte extrem de importante.

Salariul minim – crestere la 850 lei de la 1 ianuarie si 900 lei de la 1 iulie.

Fond de crestere a salariilor la bugetari – nu va fi o crestere egala, ci tintita pe anumite categorii.

Continuam negocierile pentru a stabili gradul de crestere a salariilor medici rezidenti, profesori debutanti, categorii unde trebuie sa luam clar decizii de crestere.

Vom avea alocate 2 miliarde lei pentru continuarea investitiilor in infrastructura locala si 500 mil lei pentru continuare programe in investitii in infrastructura cu finantare externa.

Toate pensiile vor fi indexate cu 3,76%.

Vom avea o crestere a plafonului de datorie pentru infrastructura la autoritati locale de 1,2 miliarde lei.

Cofinantarile pentru fonduri europene cresc cu 3%.

Avem un buffer pentru proiecte de infrastructura, in primul rand Comarnic Brasov, si Suplacu de Barcau – Bors.

Ca masuri de crestere a veniturilor:

Indexare accize cu inflatia. Din fericire, are o cota scazuta si influenta va fi mica.

Introducem impozit pentru constructii speciale. Nu e vorba de constructii de locuinte, ci despre persoane juridice.

Cresc redeventele la resurse minerale fara petrol si gaze cu 25%.

Acciza de 0,7eurocenti la litru de carburant. Acesti bani vor merge in fondul special pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Vom avea ca actiune prioritara adoptarea pana in decembrie a bugetului de venituri si cheltuieli pentru CFR Marfa, care intra intr-o noua procedura de privatizare.

Reducerea CAS. Tema cea mai intens discutata. Va exista in Memorandumul de intelegere cu FMI un angajament foarte clar de scadere semnificativa (corectat de Chitoiu), deci peste 3%.Semnificativ este 5%, ar avea impact pe mediul de afaceri. O scadere de 5% din al doilea semestru, cu obligatia guvernului de a indenfitifa pana la 1 iulie resursele necesare pentru un impact bugetar neutru. Este un angajament politic asumat de guvern si de USL si in mod sigur de la 1 iulie aceasta scadere semnificativa va opera si speram sa aiba efectele dorite.

Cele mai importante declaratii ale lui Daniel Chitoiu:

Am prevazut masuri pentru continuarea reducerii arieratelor, ne-0am incadrat in tintele asumate in acordul din vara si Memorandumul incheiat cu CE.

O alta masura in reforma companiilor de stat – implementarea managementului profesionist la toate companiile de stat.

Sfarsit de noiembrie – manager profesionist la Hidroelectrica, tranzactionam toate contractele pe OPCOM.

Continuarea procesului de listare si vanzare pachete majoritare de actiuni.

Hidroelectrica – 15% , 51 prin majorare de capital a companiei Electrica si listarea la complexul energetic Oltenia.

Ca termene, mai iunie 2014, la CEO trimestrul IV 2014.

S-au prevazut masuri de restructurare, avem obligatia sa aprobam buget si plan restructurare CFR Marfa in decembrie.

CFR Marfa va face parte dintr-un program comun de restructurare si imbunatatire management.

Pentru sustinerea cresterii economice. Am alocat o suma importanta – peste 300 mil lei – cofinantare la fonduri rambursabile, BERD si BEI, pentru a rezolva infrastructura.

Citeste mai mult!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.