Colosii industriali „migreaza“ catre periferii. Companiile pleaca din oras pentru a reduce costurile si pentru a valorifica imobiliar terenurile


TIMISOARA. Marii agenti economici din Timisoara sunt in plin proces de relocare a fabricilor in afara orasului, principalul motiv al migrarii colosilor industriali catre alte zone fiind legat de costurile mari presupuse de alinierea la standardele europene in materie de mediu, insa nefiind de ignorat nici sumele mari de bani obtinute din vanzarea actualelor sedii.

Fiecare intreprindere mica sau mijlocie are costuri de integrare in standardele europene de mediu cuprinse intre 500.000 si 1,5 milioane de euro, motiv pentru care proprietarii acestor fabrici au renuntat la ideea modernizarii amplasamentelor vechi si au decis sa o ia de la zero, in alte locatii. Un alt motiv al procesului de relocare a fabricilor in afara orasului vizeaza dificultatile intampinate in aprovizionarea cu materie prima si vanzarea marfurilor obtinute in procesul de productie, in conditiile in care accesul mijloacelor de transport de mare tonaj in oras este tot mai scump si dificil de realizat”, spune Aurel Mihut, presedintele BNS Timis. Pe de alta parte, specialistii in imobiliare estimeaza ca lichidarea tuturor mastodontilor industriali din Timisoara ar duce la eliberarea si introducerea pe piata imobiliara a peste 100 hectare de teren, in valoare de peste un miliard de euro.

De altfel, o parte dintre aceste terenuri au si fost tranzactionate catre marile lanturi occidentale de supermarketuri sau dezvoltatori imobiliari. “Terenurile de sub fostele fabrici sunt extrem de atractive si de profitabile pentru investitori, care sunt dispusi sa achite de la 700 de euro pana la 1.500 de euro pentru fiecare metru patrat. Acest proces a inceput inca din 2006 si, dupa cum se vede in prezent, pe locul unor fabrici de renume au aparut magazine sau cladiri de birouri. Este cazul Fabricii de lapte, Untim, a Fabricii de conserve, Fructus, a Fabricii de produse de panificatie, Begapam, a Fabricii de textile din Calea sagului, a Fabricii de pantofi, Banatim, unde se pregateste ridicarea unui mall, a fabricii de covoare si panzeturi, Industria lanii, a ModaTim-ului, unde s-au ridicat cladiri de birouri”, ne-a declarat Nicoleta Pop, patroana unei agentii imobiliare din oras.

Elba, Modatim, Pasmatex – fabrici care au intrat in „jocul“ relocarii
Primul om de afaceri local care a sesizat imperativul relocarii este Maria Grapini, actionarul principal al fabricii de textile “Pasmatex”, care si-a anuntat plecarea inca din vara anului 2006. „Am cumparat terenul de langa Solectron, cu un milion de euro, si speram sa mutam acolo fabrica cat mai repede. Investitia totala este estimata la patru milioane de euro. Toti cei care au spus ca o fabrica de confectii nu are ce cauta in centrul orasului pot fi linistiti”, spunea Grappini la vremea respectiva. Ulterior, criza economica si prabusirea pietei imobiliare au dat peste cap planul relocarii, pentru ca, mai recent, din cauza legislatiei economice extrem de volatile, sa se ia in considerare o mutare a productiei de textile in Macedonia sau Serbia. “In Serbia am fost si am facut o testare a pietei, iar salariile si costurile cu salariile sunt convenabile. In Macedonia costurile cu salariile ajung la 21%, in timp ce in Romania se duc spre 60-70%”, a precizat Maria Grappini, care, deocamdata, isi continua productia de textile tot in fabrica din centrul Timisoarei.

Un alt colos industrial care si-a relocat o parte a productiei, inca din toamna anului trecut, in Parcul Industrial Freidorf este “Elba”. Costurile noii unitati de productie, intinsa pe o suprafata de 19.000 de metri patrati, la care se mai pot adauga inca pe atata, vor ajunge la peste 20 de milioane de euro. “Terenul pe care este amplasata intreprinderea Elba, langa Gara de Nord, are in jur de sapte hectare, iar intr-un an nu va mai ramane acolo nici o activitate de productie. Avem deja oferte pentru teren, odata ce am anuntat ca ne vom reloca, dar nu am realizat inca o evaluare”, a declarat Gheorghe Cocian, directorul general al Elba Timisoara. La un pret mediu de 1000 de euro/mp, Elba ar valora pe piata imobiliara peste sapte milioane de euro.

Necesitatea relocarii au inteles-o, in 2009, si patronii Modatim, care au investit circa 3,5 milioane de euro intr-o noua unitate de prductie, intinsa pe o suprafata de 8000 de mp, in comuna Giroc. “Totdeauna am stiu ca va veni un moment cand fabrica va trebui relocata, era doar neclar cand se va intampla acest lucru. O varianta a fost sa vindem terenul, dar ofertele primite nu justificau relocarea, pentru ca erau foarte mici. Asa s-a nascut proiectul de birouri”, a povestit omul de afaceri Ovidiu sandor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.