Clasele profesionale – viitorul elevilor care provin din familii sarace. Tinerii care doresc sa se intretina de la 16 ani pot invata o meserie

TIMISOARA. Invatamantul profesional reinvie la Timisoara. Mecanici auto sau agricoli, meseriasi in electronica si automatizari, electricieni, brutari, inspectori in turism si alimentatie sau tocilari vor deveni elevii timiseni dupa ce urmeaza clasele invatamantului profesional.

17 clase vor fi create, incepand cu anul scolar 2012/2013 la mai multe colegii tehnice. Aproape 500 de liceeni vor invata o meserie. Elevii au posibilitatea sa invete, din clasa a X-a, pret de doi ani, o meserie cautata pe piata muncii. Unitatile de invatamant au cerut Inspectoratului scolar Timis crearea acestor clase. Aprobarea a venit de la Ministerul Educatiei, iar clasele vor fi organizate in functie de optiunile elevilor. „Elevii au fost intrebati ce meserie ar dori sa invete. La nivelul fiecarui colegiu tehnic si grup scolar, liceenii au completat niste fise. Luand in considerare optiunile lor si dupa discutii intre conducerea scolilor si agentii economici, s-a ajuns la concluzia crearii acestor clase“, ne explica Marin Popescu, inspector scolar general in Timis.

Scolile de Arte si Meserii, acolo unde se inscriau multi dintre elevii care nu aveau rezultate stralucite la invatatura si care proveneau din familii sarace, au fost desfiintate in urma cu patru ani. Dupa un ciclu de invatamant, in care s-a ajuns la concluzia ca prea multi elevi urmeaza invatamantul teoretic, iar cel tehnic este tot mai marginalizat, clasele profesionale au revenit in atentia angajatorilor. Potrivit inspectorilor scolari, elevii saraci sunt principalii beneficiari. invata o meserie, dar se si pot angaja.

Liceenii invata doi ani o meserie. Fac practica la o firma. Un atelier auto, o brutarie, o tocilarie sau o ferma. Lucreaza si invata. Doi ani. Dupa ce au deprins meseria, dupa ce au trecut peste examenele de final de an, tinerii primesc o diploma nivel doi de calificare. Adica se pot angaja dupa ce au implinit 16 ani. Dupa ce au terminat cu scoala profesionala se pot intoarce in clasa a XI-a si termina, apoi, liceul.
Noi am vorbit cu agenti economici si asa am stabilit cate clase de profesionala sa cerem. Avem relatii foarte bune cu acestia. Liceenii se pot si angaja, dupa ce termina scoala profesionala. Fie lucreaza cu norma intreaga si termina cursurile la seral, fie lucreaza cu jumatate de norma“, ne spune Miriana Iancovici Wolf, directoarea Grupului scolar Transporturi Auto Timisoara. „Aceste clase profesionale vin mai ales in sprijinul elevilor care provin din familii cu o situatie precara. Pentru ei, a deveni meserias si a obtine, in acelasi timp, carnetul de sofer echivaleaza cu o sansa mare de a se angaja si a se intretine“, recunoaste aceasta.

Noi discutam periodic cu conducerea Inspectoratului Scolar si cu directorii. Avem nevoie de persoane specializate intr-o meserie, care sa invete direct la noi. Este un avantaj atat pentru noi deoarece ii pregatim direct pentru postul unde avem deficit, cat si pentru scoli pentru ca ei nu au dotarile pe care le oferim noi“, ne spune Tudor Afrim, reprezentantul unui service auto din Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. si cum te poti inscrie?