Cladire administrativa din Imperiul Habsburgic, descoperita in fata Tribunalului Timis. Ce se intampla cu toate obiectele gasite de arheologi in Timisoara. FOTO!

TIMISOARA. In fata Palatului Dicasterial din Timisoara, care adaposteste  instantele timisene, au fost gasite zidurile a doua constructii, una dintre ele a fost ridicata inainte de anul 1752 si a gazduit administratia locala a Imperiului Habsburgic.

Echipa de arheologi din Piata Tarcului, din fata Tribunalului Timis, este condusa de Constantin Inel, arheolog al Muzeului National al Unirii din Alba Iulia. Sapaturile au inceput saptamana trecuta si deja au fost scoase la lumina ziduri valoroase.

Potrivit arheologilor, prima constructie dateaza de dinainte de 1752 si apartinea administratiei camerale a Imperiului Habsburgic. Despre cea de-a doua constructie care se afla chiar in vecinatatea Tribunalului, arheologii nu au inca date si spun ca aceasta nu apare pe hartile vechi ale orasului Timisoara.

Cladirea administrativa a functionat pana in anul 1854 cand a inceput constructia actualului Palat Dicasterial si care a durat pana in anul 1860.

De asemenea, pe acest santier arheologic au fost gasite si obiecte de ceramica ce vor fi adunate si duse la Muzeul Banatului.

La Muzeul Banatului au ajuns deja o multime de piese din ceramica de pe santierul din Piata Sfantul Gheorghe. Angajatii muzeului curata de namol fiecare ciob, apoi incearca sa restaureze obiectele. Acestea vor fi datate, trecute in evidente, introduse in colectia muzeului si, in cele din urma, expuse.

Fragmentele de ceramica descoperite de arheologi vin la Muzeul Banatului in pungi, insotite de cate un biletel, pe care sta scris ce anume reprezinta obiectul respectiv. Cu multa grija si atentie, angajatii muzeului spala piesa cu piesa. Apoi, toate trec la procesul de uscare, ce este urmat de restaurare.

Vestigiile descoperite in Piata Libertatii sunt curatate si restaurate la Universitatea de Vest din Timisoara.


Pana acum, arheologii din Timisoara, care lucreaza pe santierul din Piata Sfantul Gheorghe din Timisoara, acolo unde se fac lucrari de reamenajare a centrului istoric, au descoperit un cimitir turcesc, in total fiind scoase la lumina aproximativ 30 de schelete omenesti. De asemenea, s-au descoperit zidurile unei biserici si ale unei moschei.

in Piata Libertatii s-au descoperit peretii unei bai turcesti, un sistem de canalizare, postamentul unei statui, dar si obiecte din perioada ocupatiei otomane.

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care va executa lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

La finalul lucrarilor, programat pentru iulie 2015, zece strazi vor deveni pietonale. in plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde se vor face doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.

Totodata, proiectul prevede si schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.

Durata de executie a lucrarilor este de 21 de luni, iar valoarea totala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65%, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA-ul eligibil este de 12.410.137,20 lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si-acum ca tot ati gasit niste caramzi si bucati din ulcioare ceramice,ce o sa facem ?O sa avem rabdare ,,ca ala micu,,sa se joace mai departe in nisip cu harletul si grebla lui,iar luni,daca nu ani,strazile Timisoarei arata ca dupa razboi…Cui folosesc asemenea fosile ?Fiti oameni rezonabili si refaceti strazile cat mai repede !!!

  2. Dar nationalistii primariei in frunte cu papagalul din palmier sustin sus si tare cat de romaneasca e timisoara! Si ca Habsburgii au fost oameni de nimic, ca nu au bagat sub pamant liniile de tren! Si nu au facut autostrada subterestra in piata „Victoriei” Si nici pe bulevardul „Revolutiei” si nu au facut metrou pe bulevardul „National” si nici avioane pe calea „patriotismului roman”…:) Prinzi pletos din CALEA PALMIERILOR?

    • Respira sa nu te ineci!