Cele mai frecvente greseli de exprimare ale romanilor

Romanii ignora regulile gramaticale, astfel ca dezacordurile, cacofoniile si virgula dintre subiect si predicat sunt la ordinea zilei in vorbirea si scrierea romanilor. Realizatorii site-ului dexonline.ro au alcatuit o lista cu cele mai frecvente greseli de exprimare ale romanilor.

In lista greselilor se mai afla: „de ce te razi?”, cu forma corecta „de ce razi?” – pentru ca verbul „a rade” este intranzitiv, nu reflexiv – pleonasmul „a avansa inainte” sau expresia „imi place de cineva”, cu forma corecta „imi place cineva”.

Cele mai frecvente greseli in exprimarea scrisa, in opinia initiatorului dexonline.ro, sunt cele legate de folosirea cratimelor. Fie puse unde nu trebuie, ca in exemplele „sa cere-ti voie inainte sa plecati” sau „nu trage-ti!”, fie ignorate: „cereti drepturile tale” si „trageti patura pe tine”.

Numarul de „i” din cuvinte pune iarasi multe probleme, in special in cazul cuvantului „membri”, care apare deseori cu forma de plural „membrii”.

Ecaterina Derzsi de la www.corectura.ro – primul site care ofera servicii de corectura pentru toate tipurile de texte, de la referate la documente pentru afaceri – a alcatuit o lista cu cele mai frecvente greseli intalnite in cei 33 de ani de experienta in presa.

1. Virgula intre subiect si predicat
2. Proprii parinti (corect propriii parinti)
3. Membrii ai Consiliului (corect membri ai Consiliului)
4. Cacofoniile
5. Repetitiile in aceeasi fraza, care denota o saracie a limbajului
6. Conjunctivul: sa fi (corect sa fii) sa sti (corect sa stii)
7. Numele unor personalitati, numele unor animale, plante, ale unor tari sau orase, sau chiar ale unor boli sunt de multe ori scrise incorect, ceea ce arata un grad scazut de cultura
8. Dezacordurile
9. Pleonasmele
10. Cuvinte care inseamna cu totul altceva decat ceea ce ar trebui: finalitate care este folosit ca sfarsit (inseamna scop); locatie care nu inseamna nici loc, nici zona, nici regiune, ci pur si simplu inchiriere, contract.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete