Cele 5 mega-proiecte pe care Nicolae Ceausescu nu a mai apucat sa le termine

Fostul presedinte Nicolae Ceausescu, care ar fi implinit astazi 96 de ani, vroia sa realizeze proiecte megalomane de miliarde de lei. Mai toate proiectele au fost abandonate dupa 1989, iar acum autoritatile se chinuie sa le reporneasca.

Dailybusiness.ro a realizat un top al celor 5 mega-proiecte pe care Ceausescu nu a mai apucat sa le termine:

Romania, mare putere energetica nucleara

Ceausescu planuia, inca din anii ’80 ca Romania sa devina o putere energetica nucleara, ambitiile lui fiind sa construim 3-4 centrale dispuse in zone strategice din tara.

Cea mai mare parte a reactoarelor ar fi urmat sa foloseasca tehnologia canadiana CANDU, dar una dintre centrale era prevazuta sa functioneze cu reactoare rusesti.

Dupa 30 de ani, avem construita doar o centrala, insa si aceasta functioneaza abia la jumatatea capacitatii la care fusese proiectata (2 reactoare din cinci).

3.200 de kilometri de autostrada

Nu putini sunt cei care spun ca, daca Ceausescu ar fi fost interesat mai mult de drumuri, astazi am fi avut tara impanzita de autostrazi.

Conform unui studiu realizat in 1966, regimul comunist avea in plan constructia a circa 3.200 kilometri de autostrada.

Constructia primei autostrazi din Romania, Bucuresti-Pitesti, a inceput la 4 februarie 1967. Aceasta a fost data in folosinta in 1973.

Pana in 1989 s-au construit insa doar autostrada Bucuresti-Pitesti si un tronson de pe „Autostrada Litoral”, cum o denumise Ceausescu.

Canalul Siret-Baragan

Proiectul pentru realizarea canalului Siret-Baragan a fost aprobat in 1988, de Consiliul de Ministri, dar a fost oprit in lipsa fondurilor dupa construirea a doar sase kilometri dintr-un total de 190 kilometri prevazuti.

Construirea canalului ar aduce beneficii economice pe trei planuri: asigurarea apei pentru irigatii in Baragan, reducerea riscului producerii de inundatii in lunca Siretului si utilizarea sa ca ruta pentru transportul naval de marfuri.

Canalul Dunare-Bucuresti

Canalul Dunare-Bucuresti a fost planuit pentru a face posibil transportul naval intre capitala Romaniei si Marea Neagra prin intermediul Dunarii. Lucrarile de executare au inceput in 1986.

Dupa Revolutia Romana din 1989 acestea s-au sistat, desi partea de canal deja realizata se estimeaza a fi de 70% din intregul volum de lucrari. Proiectul a ajuns la Apele Romane si a fost lasat pe rafturi.

Lucrarile existente s-au deteriorat. O mare parte a placilor de beton si a bordurilor au fost furate. Constructia canalului este un proiect controversat, existand atat argumente pro cat si contra finalizarii sale.

Mega-hidrocentrala de la Tarnita

Ideea constructiei hidrocentralei de la Tarnita-Lapusesti dateaza din timpul regimului comunist. Aceasta urma sa asigure apa necesara unei centrale nucleare amplasate in zona Clujului. Primele analize au fost facute in perioada 1975-1985, iar

In 1988 regimul a trecut la fapte si a inceput sa solicitate oferte pentru echipamentul energetic principal, realizat de mari firme de profil din occident.

Dupa Revolutie, proiectul nu a mai fost demarat, iar acum oficialii incearca sa il readuca la viata, investitia estimata ridicandu-se la 1,1 miliarde euro.

Mai multe detalii pe dailybusiness.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.