Ce suma uriasa are de recuperat ANAF de la marii datornici din Regiunea Vest? In TOP, Tender si Cornu!

TIMISOARA. Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Timisoara are de recuperat 2 miliarde de lei de la contribuabili celebri care nu si-au platit darile catre stat. Iar pentru a reusi sa colecteze banii restanti cat mai repede si eficient, reprezentantii Directiei de Finante au format o noua structura, ce se va ocupa doar de recuperarea prejudiciilor din executari silite.

„Serviciul de executari silite speciale s-a infiintat in 1 ianuarie 2016. Incercam sa recuperam cat mai mult si intr-un timp cat mai scurt prejudiciile stabilite ca urmare a unor sentinte judecatoresti definitive. Cel mai mare dosar pe care il avem este al lui Tender, condamnat la sfarsitul anului trecut, in care s-au stabilit la niste sume foarte mari pe care trebuie sa le plateasca. Acum noi incercam sa valorificam bunurile si sa identificam actiunile firmelor, sa vedem ce are, ca sa vedem cat de mult se poate recupera din prejudiciul stabilit de instanta. Prejudiciul in acest dosar este de aproximativ 65 de milioane de euro, ca baza, plus ce se mai calculeaza accesoriile, iar in functie de asta suma mai creste”, a declarat Lucian Heius, directorul general al Directiei Generale a Finantelor Publice.

In topul contribuabililor care figureaza cu cele mai mari datorii bugetare se afla si una dintre firmele lui Georgica Cornu, aflata in insolventa si care are o obligatie bugetara de peste 200.000 de lei.

„Sunt 25 de firme care au cele mai mari obligatii in cele patru regiuni, binenteles ca ele pot fi trecute in executare silita, intr-o forma sau alta. Executarea silita este la nivelul nostru si incercam sa valorificam toate bunurile pe care ei le au, sau, in anumite situatii, s-a deschis procedura insolventei impotriva lor si a fost numit un lichidator care, la fel, valorifica patrimoniul societatii, inceraca sa atraga raspunderea celor care sunt vinovati de crearea acestor prejudicii neachitate la bugetul de stat si speram sa recuperam cat mai mult din acestea. Avem de recuperat o suma de doua miliarde de lei, care este o suma mare, dar care variaza de la un an la altul”, a mai spus Heius.

Structuri noi in cadrul ANAF

De anul acesta, in cadrul Directiei de Finante functioneaza doua noi structuri. A fost creat serviciul de executari silite in cazuri speciale, care se va ocupa de recuperarea prejudiciilor stabilite prin hotatari judecatoresti sau ordine ale ministrului de Finante care dispun blocarea fondurilor persoanelor fizice sau juridice care sunt sanctionate international.

O a doua structura infiintata la ANAF este Administratia pentru contribuabili mijlocii, care se va ocupa de gestionarea a 1500 de firme din regiune.

„Am creat, la nivelul intregii tari, aceste structuri pentru contribuabili mijlocii, care gestioneaza aproximativ 1500 de firme, care realizeaza, in cazul nostru, 35% din incasarile intregii regiuni. Noi ne dorim, prin aceasta, sa gestionam cat mai bine acesti contribuabili si sa le acordam o asistenta de calitate. Venim in intampinarea lor si incercam sa le rezolvam toate problemele pe care ei le intampina in activitatea curenta”, a mai spus directorul Directiei de Finante Timisoara.

An bun pentru Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Timisoara

In ciuda sumelor mari pe care le are de recuperat de la agentii economici care nu si-au platit darile la stat, anul 2015 a fost unul bun pentru DGRFP Timisoara. Reprezentantii Finantelor au reusit sa depaseasca planul de incasari si au colectat peste 8 miliarde de lei de la contribuabili.

„Principalul indicator al nostru este gradul de realizare al programul de incasari si aici stam foarte bine, suntem a doua regiune la nivelul tarii, cu un indicator de 106,55 %.Practic am depasit cu 6 procente programul care ne-a fost stabilit de catre Directia Centrala a ANAF. In plan am avut in jur de 7,7 miliarde de lei si am colectat 8.222 de miliarde de lei si fiecare judet din cele patru care sunt in regiune si inclusiv structura vamala si-au depasit programul de incasari, fiecare cu un alt procent”, a incheiat Lucian Heius.

Aproximativ un miliard de lei din fondurile colectate au ajuns la Finante in urma controalelor desfasurate de inspectorii directiei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.