CE a publicat RAPORTUL MCV. Este cel mai DUR raport pe Justitie pentru Romania

Romania este din nou criticata de Comisia Europeana in raportul despre evolutia justitiei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. Concluziile documentului ar putea determina anumite state, care nu vad cu ochi buni aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, sa-si mentina pozitia.

Bruxelles-ul este nemultumit in special de lipsa unor progrese in functionarea Consiliul Suprem al Magistraturii, dar si de recentele reglementari adoptate de Parlament in privinta imunitatii alesilor. Raportul Comisiei Europene subliniaza ca Romania trebuie sa faca si mai multe eforturi.

Iata principalele concluzii:

– Purtatorul de cuvant Mark Gray afirma ca s-au facut cativa pasi, dar nu toti cei recomandati de CE.

– Comisia Europeana afirma ca desi unele progrese s-au facut, Romania ar trebui sa faca mai mult pentru functionarea statului de drept.

– Comisia Europeana solicita, in raportul MCV privind Romania, ca parlamentarii incompatibili sa demisioneze, iar celor care sunt anchetati penal sa le fie ridicata imunitatea.

– Romania indeplineste conditiile specifice pentru intrarea in Schengen.

– Candidatii la functiile de procuror general si, respectiv, de sef al DNA sa fie avizati de CSM.

– Comisia Europeana va face un nou raport despre progresele Romaniei in Justitie sub MCV pana la sfarsitul anului.

– Comisia va continua sa monitorizeze cu atentie evolutiile legate de reforma judiciara, de problemele de integritate precum si de lupta impotriva coruptiei.

– Va fi mentinut dialogul cu autoritatile romane, iar pana la finalul anului Comisia va face un nou raport pe MCV.

– Executivul UE a primit plangeri de la reprezentanti ai CC, CSM si ICCJ printre altele in legatura cu atacuri de intimidare si hartuire prin media.

– Exista restante privind protectia sistemul judiciar fata de atacuri, demiterea ministrilor cu probleme de integritate si demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate.

Raport CE: Exista intimidari si hartuiri la adresa unor persoane din ANI, CC, ICCJ si CSM

Conform Mediafax, raportul Comisiei Europene consemneaza faptul ca exista intimidari si hartuiri la adresa unor persoane din institutiile statului, precum ANI, Curtea Constitutonala, Inalta Curte de Casatie si CSM.

Oficialii europeni sustin necesitatea revizuirii regulilor privind libertatea presei, pentru a fi protejate institutiile statului si respectate drepturile fundamentale ale persoanelor, potrivit unor surse judiciare.

Concret, CE cere asigurarea de reguli efective impotriva persoanelor sau mass-media care aduc atingere institutiilor publice sau sistemului judiciar, iar Consiliul National al Audiovizualului trebuie sa ia masuri pentru stabilirea si intarirea codului de conduita.

Raportul CE referitor la progresele justitiei din Romania mai noteaza faptul ca parlamentari gasiti incompatibili continua sa-si desfasoare activitatea nejustificat, fiind necesara adoptarea unor reguli clare, obiective privind suspendarea parlamentarilor care fac obiectul unor decizii definitive de coruptie sau de incompatibilitate.

In ce priveste procedura de selectie a procurorilor pentru numirea in functiile de conducere la Ministrul Public, CE spune ca trebuie sa se inscrie cat mai multi magistrati, procedura de alegere a procurorilor sefi sa fie transparenta, fiind necesara o opinie pozitiva a Consiliului Superior al Magistratrii (CSM).

Raportul noteaza necesitate intrarii in vigoare a codurilor de procedura civila, penal si de procedura penala la teremenele stabilite.

Totodata, CE afirma ca reforma constitutionala din Romania trebuie sa respecte statul de drept, separatia puterilor in stat, independenta si stabilitatea sistemului judiciar si sa fie fundamentata pe un consens cat mai larg.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.