Cati someri sunt in Romania? Institutiile statului se contrazic pe rata somajului!

Dupa ce in urma cu cateva saptamani premierul Emil Boc il acuza pe seful Prognozei ca nu a calculat corect numarul somerilor din Romania si ii cerea sa faca din nou socoteala, iata ca nici intre datele prezentate de Institutul National de Statistica si Agentia pentru Ocupare (ANOFM) nu prea exista similitudini. Pentru ca, dupa ce ANOFM a raporat o rata a somajului in continua scadere inca din luna aprilie a anului trecut, Statistica a anuntat ieri ca de fapt rata somajului a crescut, cel putin in al treilea trimestru din 2010.

Este adevarat, cele doua institutii folosesc metode de calcul diferite, dar diferenta este destul de mare.

Daca INS indica un numar de someri de 703.000 de persoane, la sfarsitul lunii septembrie, in crestere fata de trimestrul anterior, ANOFM raporta, pentru aceeasi data, 670.000 de someri, in scadere fata de luna precedenta.

De altfel, ANOFM a raportat un numar de someri in scadere incepand cu luna aprilie si pana in noiembrie.

Pentru calcularea ratei somajului, INS foloseste metoda Biroului Internatioanl al Muncii (BIM), metoda folosita in intreaga Uniune Europeana, pe baza de sondaj realizat trimestrial, in timp ce ANOFM foloseste metoda prevazuta de legislatia nationala, potrivit careia numarul de someri se stabileste lunar dupa numarul celor care vin sa se inregistreze voluntar la agentie.

In consecinta, rata somajului raportata de Agentia Nationala pentru Ocupare a fost intotdeauna mai mica decat cea calculata dupa metoda BIM. Iar scaderea numarului de someri dupa metoda nationala, in timp ce dupa standardele BIM acesta creste, are totusi o explicatie.

Potrivit legii, o persoana este considerata ca fiind somera pentru un an de zile, dupa care, chiar daca nu si-a gasit loc de munca, este scoasa automat din statistici. Pe de alta parte, daca un somer inregistrat nu trece pe la agentia judeteana de ocupare trei luni consecutiv se considera ca si-a gasit loc de munca si nu mai este luat in calcul la stabilirea ratei somajului.

Si cum in a doua parte a anului 2010 s-a implinit un an de cand patronii au inceput concedierile masive in economie, majoritatea celor concediati in 2009 au iesit din statistici in 2010.

Chiar si asa, scaderea numarului de someri raportata de ANOFM este inexplicabila in conditiile in care premierul Emil Boc a declarat ca anul acesta au fost concediati peste 70.000 de bugetari. Autoritatile sustin ca o acestia nu se regasesc in statistici pentru ca disponibilizarile nu au fost colective sau, in alte cazuri, concedierea nu s-a produs inca, angajatii fiind in faza de preconcediere.

Tinerii pana in 24 de ani, cei mai loviti de somaj

Aproape un sfert (23%) din tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani erau in somaj in timestrul al treile al anului trecut, aceasta fiind cea mai mare rata a somajului pe categorii de varsta.

Pe sexe, ecartul dintre cele doua rate ale somajului BIM a fost de 1,1 puncte procentuale (7,4% pentru barbati fata de 6,3% pentru femei), iar pe medii rezidentiale, de 4,6 puncte procentuale (9% pentru mediul urban, fata de 4,4% pentru mediul rural).

Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta intre 15 si 74 ani, care indeplinesc simultan urmatoarele trei conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.