Cati boschetari isi fac veacul pe strazile Timisoarei? ‘Bataie’ pe un hotel in toata regula, amenajat cu bani de la UE. FOTO!

TIMISOARA. Aproape 2.200 de oameni, fie ca vorbim despre copii sau adulti, isi fac veacul efectiv pe strazile Timisoarei. O spun autoritatile locale, care au inaugurat, marti, un centru rezidential pentru persoanele fara adapost care au implinit deja varsta de 18 ani. Arata mai bine ca un hotel din Timisoara, dotat cu mobilier nou, haine si toate cele necesare pentru ca oamenii strazii sa se poata integra in comunitatea timisoreana.

Acolo vor putea trai, pentru cel mult 2 ani, doar cei care au buletin de Timisoara sau de Timis. Exista insa si cateva locuri pentru cei cu domiciliul in alte orase, insa ei vor avea dreptul sa locuiasca in noul centru, amenajat pe fonduri europene, doar doua saptamani.

„Sunt in jur de 1.200 – 1.400 de persoane fara adapost in Timisoara, daca vorbim de adulti, si circa 2.200, daca vorbim de adulti si copii. In ceea ce priveste copiii, sunt deja create conditii la Directia pentru Protectia Copilului, tot pe fonduri europene. Orasul Timisoara nu a avut pana acum niciun serviciu rezidential destinat exclusiv adultilor fara adapost”, a explicat Rodica Cojan, directorul Cantinei de Ajutor Social din Timisoara, responsabil de proiect.

centru-persoane-fara-adapost-cantina-sociala (4)

Practic, autoritatile locale ii vor culege de pe strazi pe cei fara adapost si ii vor duce la centru, unde vor primi consiliere si ajutor de specialitate. Vor putea participa la cursuri si chiar vor putea sa-si gaseasca un loc de munca. Vor avea insa un acoperis deasupra capului, masa calda. Totul e sa vrea!

„In principiu aici vor intra doar persoane adulte. Daca sunt familii cu copii ramase pe drumuri, trebuie preluate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, care se ocupa si de copii, si de adulti. Noi doar de adultii strazii ne ocupam. Avem 50 de locuri, din care 35 in sistem rezidential, care sunt alocate Timisoarei si judetului, iar restul de 15 in regim de urgenta, pentru persoanele cu buletine din alte judete, care pot sta 14 zile lucratoare, timp in care noi luam legatura cu judetele din care provin si cautam impreuna sa-i putem intoarce acasa”, a declarat Rodica Cojan.

Peste 1.000 de persoane ar putea avea acces la centrul-hotel amenajat cu bani de la Uniunea Europeana. Acestea trebuie sa indeplineasca insa si cateva conditii pentru a putea locui acolo. Principalele criterii sunt apartenenta la judetul Timis, certitudinea ca nu au o locuinta sau alte proprietati sau venituri care nu le permit sa-si inchirieze o locuinta. Cei mai multi oameni ai strazii sunt insa fara venituri. Exista si persoane cu doua facultati care au ajuns sa-si duca traiul pe strazile orasului, sustin reprezentantii Cantinei Sociale.

centru-persoane-fara-adapost-cantina-sociala (11)

„In randul beneficiarilor nostri au fost persoane chiar cu facultate, chiar cu doua facultati. Sunt oameni care odinioara au lucrat, oameni cu facultate, au terminat Dreptul… Este mult mai bine pentru ei, pentru viata lor, sa ramana intr-un centru in care li se da alternativa pentru o viata normala. Vor pleca, vor veni, dar vor veni din ce in ce mai multi, vor pleca din ce in ce mai rar, pentru ca vor vedea ca sunt ajutati”, a mai spus Cojan.

Primarul Nicolae Robu sustine ca Timisoara nu trebuie sa devina un pol de atractie pentru boschetari.

„Noi vrem ca Timisoara sa fie un oras al oamenilor realizati, al oamenilor harnici, preocupati de viata lor si in stare sa-si randuiasca viata astfel incat sa poata trai fericiti, dar nu putem fi nepasatori fata de acest segment pe care l-am definit anterior. Le intindem mult mai mult de o mana oamenilor ajunsi in dificultate. Ei trebuie sa inteleaga ca asemenea sanse nu gasesc prea des si nu gasesc oriunde si trebuie sa le valorifice”, a declarat Robu.

centru-persoane-fara-adapost-cantina-sociala (23)

Edilul-sef a taiat panglica la noul centru rezidential de pe strada Telegrafului si a vizitat dormitoarele, salile de mese si cantina sociala.

Putin peste 3 milioane de lei, adica aproape 687.000 de euro s-au investit in reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea Cantinei de Ajutor Social pentru dezvoltarea unui centru social de urgenta pentru persoanele fara adapost.

Cu acesti bani au fost extinse cladirile existente, astfel incat una sa reprezinte Centrul rezidential pentru oamenii strazii care au totusi buletin de Timisoara sau de Timis, iar alta Centrul de urgenta, pentru cei care au domiciliul in alte judete. Totodata, a fost reabilitata si cantina sociala, cumparandu-se masini pentru prelucrat si gatit hrana – masina de tocat carne, masina de taiat legume, robot de curatat cartofi si zarzavat, aragaz si a fost amenajata o cladire medicala, unde vor fi deparazitati cei care sunt luati de pe strazi si vor fi tratati de personal medical de specialitate. Conditiile sunt exact ca la un hotel, persoanele fara adapost au parte chiar si de o sala de lectura, unde se vor putea relaxa… citind.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. cineeeeee d-na bara rodicaaaaaa?interesant ce a iesit din naftalina, oare pentru ce si-a schimbat numele?????