Cand viata e o lupta inca din prima clipa

 

Putina lume stie ca viata unui copil nascut prematur, inca din primele clipe, este ca si „mersul pe sarma fara plasa de siguranta”, iar o armata de oameni, inzestrati cu daruire si cea mai moderna tehnologie, incearca sa compenseze ceea ce natura ar fi facut cu usurinta in burtica mamei.

Un prematur este un nou nascut care se naste inainte de 37 de saptamani de gestatie…cu cat mai devreme, cu atat mai grea va fi adaptarea la lumea exterioara…

Fiecare minut petrecut in plus in burta mamei conteaza…. De aceea, un obiectiv esential al medicilor ginecologi in conditiile unei sarcini cu risc de prematuritate este sa tina cat mai mult copilul intrauterin, pana in momentul cand acest lucru devine prea riscant fie pentru copil, fie pentru mama si se impune nasterea.

Nou nascutul prematur are nevoie de o atentie deosebita dupa nastere, de aceea nasterea trebuie programata intr-un spital care sa detina o sectie de terapie intensiva nou nascuti, dotata corespunzator, avand la dispozitie un personal ultraspecializat.

Copiii prematuri nu sunt complet dezvoltati in momentul nasterii, de aceea ei vor arata diferit fata de asteptari, tegumentele lor sunt rosii sau cianotice (albastre), iar prin transparenta pielii se pot vedea vasele de sange.

De cele mai multe ori mamele ii vad pentru prima data direct in incubator, cu o multime de tuburi si fire atasate acestor fiinte atat de fragile. Ei nu sunt inca pregatiti pentru viata din afara uterului mamei, sunt precum „o casa pe care familia tocmai o construieste si brusc este nevoita sa se mute in interior, inainte ca ea sa fie finisata,  multe lucruri lipsesc, altele nu functioneaza ” dupa cum explica cu blandete d-na dr. Daniela Icma, sefa sectiei de neonatologie a Spitalului Premiere, fiecarei mame care a adus pe lume un prematur.

Un prematur nu are inca suficient de mature anumite functii vitale ale organismului pentru a face fata singur agresiunilor mediului inconjurator, de aceea acestea trebuie suplinite de aparate si priceperea medicilor.

Nu isi pot asigura temperatura corporala, de aceea trebuie sa stea in incubatoare care le dau caldura si umiditatea necesare. Plamanii sunt cateodata insuficient dezvoltati si este necesara administrarea de surfactant sau cateodata este nevoie chiar de ventilatia mecanica. Retina este mult prea sensibila la oxigen si din aceasta cauza se poate ajunge la retinopatie, care poate duce chiar la orbire, in cazul in care nu se monitorizaeaza corect si se intervine la timp prin laserterapie.

Lista organelor imature a caror functie trebuie suplinita este foarte lunga: creier, inima, tub digestiv…cu alte cuvinte viata unui prematur din momentul nasterii si pana la externarea din spital ( care se face aproximativ la data la care ar fi trebuit sa se nasca acest copil, in conditii normale ) depinde in primul rand de priceperea si dedicarea unei echipe complexe formata din medici, asistente si infirmiere,  toti acestia ultraspecializati in neonatologie si terapie intensiva la nou nascut.

Bineinteles, in al doilea rand depinde si de dotarea cu aparatura performanta: incubatoare, sisteme de resuscitare la nastere, aparate de ventilatie mecanica, aparate de monitorizare moderne….lista este lunga.

Intr-o sectie de terapie intensiva nou nascuti viata e scumpa atat la propriu cat si la figurat. Pentru a va face o idee, ingrijirea unui copil prematur in tarile vest europene costa 1500-2000 de euro pe zi.

O astfel de sectie se gaseste la Spitalul Premiere din Timisoara, unde sub conducerea d-nei dr. Daniela Icma, 6 medici, dintre care 4 cu dubla specializare (neonatologie si pediatrie ), 9 asistente si 4 infirmiere asigura linii de garda permanente, pentru monitorizarea 24 h pe zi, 7 zile pe saptamana, a tuturor copiilor nascuti in acest spital , atat prematuri cat si eutrofici.

Aici ingrijirea copiilor se face cu dragoste dar si cu strictete, acordandu-se o mare atentie monitorizarii permanente a micutilor. Este promovata alaptarea nou nascutilor, incurajand mamele sa alapteze precoce, unul dintre medicii angajati in sectie fiind formator national in alaptare.

In spitalul Premiere se efectueaza testari auditive, consult oftalmologic, ecografie cardiaca, transfontanelara, de sold, abdominala si un screening de 55 de boli metabolice, adica tot ceea ce este necesar pentru ca medicii sa se asigure ca totul este in regula cu micutii lor pacienti inainte de externare.

Aici viata este pe primul plan, chiar daca cateodata ea incepe printr-o lupta in cazul copiilor prematuri, o lupta pe care personalul spitalului este determinat sa o castige de fiecare data!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.