Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis elibereaza avize de forta majora

CCIAT vine in sprijnul firmelor afectate de fenomenele meteorologice din acest an, eliberand avize de forta majora. Aceste documente exonereaza firma de raspunderea contractuala, in cazul in care obligatiile contractuale nu pot fi onorate datorita unor spete care conform legii pot fi considerate forta majora.

Forta majora semnifica, potrivit Art.1351 alin.2 din Codul Civil, orice eveniment ,,extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil’’, intervenit dupa nasterea obligatiei, care face imposibila executarea acesteia si care inlatura raspunderea debitorului fata de creditor.

Aparitia unui caz de forta majora si, deci, posibilitatea invocarii sale produce doua efecte semnificative, general acceptate:
* mai intai, efectul cel mai vizibil, al exonerarii de raspundere, al inlaturarii (temporare) a raspunderii subiectului care avea o obligatie si care nu a putut fi realizata sau a fost realizata intarziat, ca urmare a cazului de forta majora;
*mai apoi, efectul suspendarii raportului juridic afectat, si implicit a obligatiei care a fost intarziata sau zadarnicita de evenimentul extraordinar care semnifica forta majora.

Emiterea avizului de atestare a cazului de forta majora presupune cateva obligatii. Astfel, solicitantul se poate adresa in scris CCIAT, prezentand cauza de forta majora, unde si cand a fost localizata, ce efecte a produs, cu ce consecinte fizice si valorice si cum se justifica acestea. De asemenea, se va prezenta unde si la ce foloseste avizul de atestare a fortei majore pe care l-a solicitat.

Avizul de forta majora se emite in baza documentelor doveditoare pe care cei interesati le pot gasi pe pagina de internet a Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis, www.cciat.ro

Informatii suplimentare la tel. 0256-493386, 0374160909, e-mail: [email protected], dl. Madalin Vasiu – consilier juridic CCIAT.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.