Caldura mare: cum sa faci aparatul de aer conditionat sa functioneze cat mai eficient

Cand canicula pune stapanire pe oras, aerul conditionat se poate dovedi cea mai buna alegere ca sa nu suferiti prea mult din cauza temperaturilor ridicate. Pentru ca acesta sa functioneze cat mai eficient este bine sa-i deslusiti cateva dintre secretele de functionare.

1. Curata filtrele

Filtrele aerului conditionat sunt un factor decisiv pentru functionarea optima a aparatului. Nu lasa se se adune praf si impuritati pe filtre, altfel toata incaperea in care este amplasat va fi umpluta cu bacterii si microorganisme ce iti pot cauza probleme de sanatate.

Depunerea prafului pe filtre ingreuneaza puterea de racire a aparatului tau, motiv pentru care uneori te intrebi de ce nu este atat de racoare in casa pe cat ti-ai dori.

2. Seteaza o temperatura optima

Pentru a maximiza eficienta aerului conditionat, este recomandat sa setezi aparatul la o temperatura optima, nici prea mica, nici prea mare. Daca afara temperatura ajunge la 35 de grade Celsius, in camere ar trebui sa fie intre 21-25 de grade Celsius. Aceasta valoare va ajuta aparatul de aer conditionat sa nu fie suprasolicitat, iar racirea se va face rapid.

Niciodata nu ar trebui sa setezi o temperatura foarte joasa, chiar daca afara este foarte cald. Acest lucru iti poate dauna tie, insa dauneaza si aparatului de aer conditionat, scurtandu-i viata si randamentul.

3. Inchide fereastra cand ai aerul pornit

Aparatul de aer conditionat functionaza la capacitate maxima atunci cand ferestrele sunt inchise. In acest fel, incaperea se racoreste mult mai repede. Daca tii geamurile deschise, caldura de afara va intra inauntru, iar racoarea din camera va iesi.

4. Nu opri aerul conditionat, chiar daca pleci de acasa

Uneori, din dorinta de a face economie, opresti aerul conditionat atunci cand pleci de acasa si il repornesti seara, cand te intorci. Specialistii spun ca acest lucru nu este benefic pentru aparat, intrucat in timpul zilei casa se „incinge” sub caldura soarelui. Cand este repornit, aparatul se suprasolicita si consuma mult mai multa energie electrica, pentru a racori casa in timp record.

Ideal ar fi sa setezi o temperatura placuta si sa lasi aparatul sa functioneze la o treapta joasa, astfel incat sa fie racoare in casa pe tot parcursul zilei.

5. Evita sa creezi umezeala in casa

Aparatul de aer conditionat imbunatateste calitatea aerului din camera prin scaderea nivelului de umiditate, insa este bine sa stii ca atunci cand creezi prea multa umezeala, aparatul se va suprasolicita sa usuce aerul si sa asigure un ambient confortabil.

Evita sa speli hainele la masina in timpul zilei si evita sa usuci hainele in casa sau in camera in care este amplasat aerul conditionat. Daca umezeala din casa are alte cauze, poti pune in camera un dezumidificator.

Citeste mai mult AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „4. Nu opri aerul conditionat, chiar daca pleci de acasa”

    Imi platiti voi curentul ?
    :)))))