‘Calatorie in Evul Mediu’, la Bisericile Fortificate din Transilvania

Romania este locul unde poti intalni cel mai neasteptate bucurii. Fara sa dam o prea mare importanta, traim intr-una din cele mai frumoase tari ale Europei, din punct de vedere al peisajelor, al istoriei, al arhitecturii, al traditiilor. Si fara indoiala, una dintre cele mai atractive zone este Transilvania.

Agentia de turism Ultramarin a lansat, la inceputul acestui an, programul “iubeste Romania Ta!”, un proiect de (re)descoperire a tarii noastre prin intermediul a 50 de UltraWeekenduri in cele mai deosebite zone ale Romaniei. in plina primavara splendida, va invitam asadar la o calatorie de poveste prin Transilvania, unde vom descoperi bisericile fortificate pe traseul Timisoara – Sibiu – Brasov – Sinaia – Bran – Rasnov – Brasov – Sighisoara – Timisoara.

Bisericile fortificate sunt un fenomen unic si foarte interesant. Ele pot fi gasite doar in cateva locuri din Europa, iar in Transilvania existau mai mult de 300 de biserici fortificate. Unele dintre ele au disparut, altele sunt pe cale de disparitie, insa o mare parte dintre ele s-au pastrat, unele chiar in sate abandonate. sapte dintre bisericile fortificate au fost declarate monumente de patrimoniu si sunt incluse pe lista UNESCO:

Cetatea Biertan a fost timp de 300 de ani sediul Episcopiei Evanghelice (1572 – 1867), centrul religios al sasilor din Transilvania. Din 1993 este considerata cea mai valoroasa dintre toate cele sapte obiective sasesti din lista UNESCO. Usa sacristiei se bucura de faima internationala, datorita sistemului original de inchidere care functioneaza si astazi, fiind premiata la Expozitia Mondiala din 1900 de la Paris.

Cetatea Calnic se afla la aproximativ 40 km de Sibiu si este una dintre cele mai importante si mai frumoase obiective de acest gen din Romania, datorita arhitecturii sale, vechimii, dar si a conservarii foarte bune.

O alta biserica de cult medieval foarte bine conservata si inclusa pe lista Unesco este Cetatea Prejmer, construita in secolul al XIII-lea si aflata intr-o zona deosebit de frumoasa, in judetul Brasov.

Cetatea Valea Viilor este atestata din 1263 iar principala atractie din sat este Biserica Evanghelica a Sfintei Fecioara Maria cu o arhitectura ovala, extreme de frumoasa.

Cetatea Viscri este una dintre cele mai impozante cetati sasesti ce adaposteste intre zidurile sale o frumoasa si rara biserica din secolul XIII. Zona este de asemenea deosebita, fiind inconjurata de peisaje splendide in orice anotimp.

Biserica Darjiu si biserica Saschiz sunt celelalte doua monumente de patrimoniu inscrise pe lista Unesco pentru frumusetea si valoarea lor istorica si arhitecturala. Despre toate aceastea, dar si despre intreaga zona a Transilvaniei, calatorul iti poate face insa o idee corecta doar pasind pe aceste locuri si simtind vibratia istoriei printre zidurile acestor biserici deosebite.

Excursia propusa de Agentia de turism Ultramarin, o adevarata “calatorie in Evul Mediu” spre bisericile fortificate, dureaza patru zile, incepand din 4 aprilie, timp in care va veti intoarce intr-un timp al cavalerilor, al povestilor nespuse uneori, al vietii unor oameni curajosi ce au trait odata pe taramurile Transilvaniei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.