Bugetul Timisoarei pe 2013 a fost aprobat in unanimitate, in premiera! Vezi cum va cheltui Primaria aproape 300 de milioane de euro!

TIMISOARA. In sfarsit avem buget pentru anul 2013, aprobat joi de consilierii locali, intr-o sedinta extraordinara. Este primul buget din istoria orasului care a fost aprobat in unanimitate! Asadar, Primaria a impartit 1,3 miliarde de lei, adica aproape 300 de milioane de euro. VEZI CUM si ce amendamente s-au aprobat!

Bugetul total al Timisoarei pe anul 2013 este de 1,3 miliarde de lei, cu peste 30% mai mare decat anul trecut. In 2012 a fost de 980 de milioane de lei. Sectiunea de Dezvoltare a primit 46% din buget, adica putin peste 470 de milioane de lei, in timp ce Sectiunea de Functionare are 54%, putin peste 550 de milioane de lei.

Banii au fost impartiti deja de Executivul Primariei Timisoara, un singur amendament fiind propus si aprobat de consilierii locali.

Motivele pentru bugetul record sunt: contractele semnate pe fonduri europene, cresterea previzionarii veniturilor obtinute din administrarea patrimoniului propriu, rambursarile din fondurile europene deja absorbite, o usoara crestere a veniturilor la nivelul Directiei Fiscale, dar si cresteri ale alocarilor de la bugetul de stat, venind mai ales pentru acoperirea cresterilor salariale ale personalului din invatamant si sanatate, explica viceprimarul Dan Diaconu.

„La ultima analiza facuta, am constatat ca mai putem face cateva ajustari. Am semnat contractul pentru acel imprumut din Trezorerie de circa 5,6 milioane de lei. O suma de 5,6 milioane de lei s-a disponibilizat astfel si am redistribuit-o. Pe de alta parte, am constatat ca mai putem face ici colo mici reduceri si sa redirectionam banii pe lucruri care poate sunt mai importante. In domeniul sportului, spre exemplu, au aparut nelinisti datorita faptului ca nu au fost nominalizate la fel cum au fost cluburile la care primaria este asociata si alte structuri cu rezultate foarte bune. De asemenea, ni s-a semnalat ca 2 strazi ar necesita de urgenta lucrari si le-am inclus pentru finantare in buget”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Asadar, in urma unui amendament propus de cei doi viceprimari ai Timisoarei, Dan Diaconu si Traian Stoia, au fost redistribuite peste 8 milioane de lei. Banii s-au impartit asadar pe constructia de locuinte sociale modulare, pe amenajarea unui park de skate, pe sport si pe reabilitarea a doua strazi: strada Petuniei si strada Magnoliei, datorita unor timisoreni care s-au plans de starea acestora la dezbaterea publica pe marginea bugetului. 2 milioane de lei se vor duce pentru executia unui drum de legatura in Calea Buziasului, pe strada Siemens.

8,6 milioane de lei au fost redistribuite din bugetul local. Banii s-au luat dintr-un imprumut de la Trezorerie, de la Capitolul Intretinere si spatii verzi, dar si de la capitolul Alte servicii din domeniul locuintelor.

Asadar, cele 8,6 milioane de lei s-au impartit astfel:

– 1 milion de lei rambursare credit si dobanda
– 2 milioane de lei pentru sport
– peste 600.000 de lei pentru strazi, sectiunea functionare
– 100.000 de lei pentru studii, proiecte si documentatie pentru locuinte sociale
– 1,4 milioane de lei pentru executia de locuinte sociale modulare
– 500.000 de lei pentru achizitie de terenuri si imobile
– 500.000 de lei pentru amenajarea strazilor Petuniei si Magnoliei
– 2 milioane de lei pentru executia unui drum de legatura Calea Buziasului – strada Siemens, sens giratoriu Calea Buziasului si parcare publica
– 500.000 de lei pentru executia unui skatepark

Bugetul total al Timisoarei, in totalitate, a fost aprobat cu 25 de voturi de consilierii locali.

***

Cele mai mari investitii din bugetul local 2013!

Anul acesta, cei mai multi bani din buget se duc pe:

– rate autobuze cu burduf ale RATT: 7,5 milioane de lei
– Sala Polivalenta a Politehnicii: 7 milioane de lei
– extindere iluminat public zona de nord: 4,6 milioane de lei
– dotari Spitalul Municipal: 4,5 milioane de lei
– extindere iluminat public zona de sud: 3,9 milioane de lei
– amenajare zona Campului: 3,8 milioane de lei
– reabilitare strada Musicescu: 3 milioane de lei
– constructie nou corp de cladire Spitalul Louis Turcanu: 3 milioane de lei
– retea apa-canal Ciarda Rosie: peste 2 milioane de lei
– intersectia din Piata Balcescu: 1,7 milioane de lei
– amenajare Piata Iosefin: 1,7 milioane de lei
– dotari Spitalul de Copii Louis Turcanu: 1,7 milioane de lei
– retea apa-canal Calea Buziasului: 1,3 milioane de lei
– Centrul Intermodal Regional de Transport Marfa Remetea Mare: 1,5 milioane de lei
– amenajare strada de legatura intre strada Torac si Calea Stan Vidrighin: 2,2 milioane de lei
– amenajare strada Gheorghe Cotosman: 1,2 milioane de lei
– reabilitarea Salii Capitol: 1 milion de lei

Pentru Investitii sunt alocati putin peste 91 de milioane de lei numai din bugetul local, pentru continuarea investitiilor deja incepute si investitii noi, din care putin peste 15 milioane pentru continuarea lucrarilor deja incepute, 34 de milioane pentru lucrari noi, iar 35 de milioane de lei pentru dotari si alte investitii. Aici nu intra banii pusi de Primarie pentru inceperea proiectelor cu bani europeni, bani care oricum se recupereaza de la UE. Sunt alocati, pentru implementarea programelor cu finantare europeana ale caror contracte au fost semnate in 2012 si in 2013, aproximativ 140 de milioane de lei.

La Sanatate, cei mai multi bani sunt pentru Spitalul de Copii Louis Turcanu: 1,7 milioane de lei pentru dotari si 3 milioane de lei pentru constructia unui nou corp de cladire. 4,5 milioane de lei sunt alocati pentru dotarea Spitalului Municipal.

La capitolul Invatamant, cea mai mare investitie este de peste 1 milion de euro, care se aloca pentru reabilitarea liceelor Lenau, Loga si Calderon, in colaborare cu Banca pentru Dezvoltare si Reconstructie a Germaniei.

La Cultura avem un buget record, peste 26 de milioane de lei. Banii ajung la Teatrul Maghiar, Teatrul German si la Filarmonica Banatul. 1 milion de lei este dat pentru reabilitarea Salii Capitol.
In Sala Olimpia se va monta o instalatie de climatizare, potrivit viceprimarului Dan Diaconu, cu 500.000 de lei. 7 milioane de lei au fost alocati pentru o alta sala de sport, Sala Polivalenta a Universitatii Politehnica.

300.000 de lei au fost alocati pentru cladirea educationala multifunctionala de la Gradina Zoologica, iar peste 200.000 de lei pentru amenajarea Parcului Poporului.

Se vor face lucrari de canalizare anul acesta, cei mai multi bani urmand sa se investeasca in Calea Buziasului – 1,3 milioane de lei, dar si in Ciarda Rosie – peste 2 milioane de lei.

Bani multi au fost alocati si pentru extinderea iluminatului public: 4,6 milioane de lei pentru zona de nord si 3,9 milioane de lei pentru zona de sud.

Piata Iosefin primeste 1,7 milioane de lei, dupa o investitie tot din bugetul local, de 15 milioane de lei.

Primaria Timisoara plateste bani frumosi pentru RATT: 7,5 milioane de lei pentru ratele la cele 30 de autobuze articulate cumparate acum cativa ani.

Pe lucrari noi, cu bani din bugetul local, sunt prevazuti 50.000 de lei pentru pasajul din Piata Victoriei, suma simbolica, a precizat primarul Robu, pentru inceperea studiilor necesare amenajarii pasajului auto subteran Victoriei.

1,4 milioane de lei din bugetul local au fost alocati pentru consolidarea podului de la Uzina de Apa.

Toate studiile si proiectele tehnice pentru pasajele Timisoarei sunt trecute in buget, cu cate 90.000 de lei pentru fiecare. Studiul de fezabilitate pentru realizarea Inelului IV de circulatie costa 50.000 de lei, potrivit bugetului.

Cu aproape 270.000 de lei va fi amenajata strada Gladiolelor, iar cu 3,8 milioane de lei zona Campului din Timisoara.

Pe bugetul din 2013 a fost introdusa si intersectia din Piata Balcescu, care primeste 1,7 milioane de lei pentru modificare geometriei si a circulatiei.

Pentru amenajarea strazii Gheorghe Cotosman se vor investi 1,2 milioane de lei, alti 2,2 milioane de lei urmand sa se aloce amenajarii unei legaturi intre strada Torac si Calea Stan Vidrighin. Strada Musicescu a intrat in buget cu suma de 3 milioane de lei.

 

***

Colterm primeste tot atatea subventii ca si anul trecut din bugetul local, iar banii care merg spre RATT sunt mai putini cu 15-20%, „datorita noii filozofii de subventionare din contractul aprobat de Consiliul Local la sfarsitul anului trecut”. 75 de milioane de lei se duc pe subventii.

O suma frumusica este alocata si pentru studiile si proiectele pe care specialistii din Primaria Timisoara se pregatesc sa le depuna pentru fonduri europene in exercitiul financiar 2014-2020. Exemple sunt Reabilitarea sitului istoric Cetate – faza 2 si Parcul de Inovare si Cercetare Timisoara.

Anul 2013 obliga administratia locala la rambursarea imprumuturilor luate in anii trecuti. 55 de milioane de lei sunt alocate platii ratelor si dobanzilor aferente acestui an, potrivit viceprimarului Diaconu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.