Biblioteca Judeteana Timis promoveaza ineditul ca moneda forte in 2013! Proiectele BJT vizeaza atat renovari si relocari, cat si premiere culturale

TIMISOARA. Peste 16.000 de timisoreni imprumuta anual carti de la Biblioteca Judeteana Timis. Volumul lucrarilor imprumutate depaseste 27.000 de exemplare in 2012. Insa planurile de viitor ale BJT vizeaza un acces cat mai larg al timisenilor la carte. Seri de lectura in cartierele timisorene, tabere de creatie in judet, reparatii capitale la fatada si acoperisul sediului central al Bibliotecii Judetene si multe alte activitati promovate in randul tinerilor si al celor care sunt interesati de lectura reprezinta planurile pe 2013 ale institutiei care doreste sa devina tot mai vizibila pentru public.

In ultimul an am promovat ineditul ca moneda forte. Am fost sprijiniti de autoritatile locale si judetene pentru renovarea sediului central al cladirii, pentru relocarea unor sectii, iar toate acestea le-am facut intr-un ritm alert. Avem inca multe proiecte de dus la capat”, ne spune Tudor Cretu, managerul Bibliotecii Judetene Timis.

Cafe Text este locul unde vor avea loc multe dintre activitatile BJT in 2013. Elementul de design introdus de Biblioteca Judeteana pentru publicul cu afinitati culturale are scopul de a-i apropia pe cat mai multi timisoreni de viata si actiunile culturale ale orasului.

LitVest a pus, speram noi, bazele unei adevarate traditii: un festival care, prin continuitate, anvergura si inedit, sa devina un reper pe harta manifestarilor de gen”, explica Tudor Cretu.

Lecturi Aprinse in toata tara
In cadrul LitVest, una dintre directiile prin care este promovata lectura in Timisoara, o reprezinta Lecturile Aprinse. Proiectul a „prins” repede si la nivel national. in Brasov, Craiova si Sibiu, scriitorii locului au citit in surse inedite de lumina. Astfel, la Brasov au avut loc, chiar la inceputul acestui an, loc lecturi in cabinete stomatologice. La Craiova au fost organizate lecturi in Biblioteca Judeteana, la lumina Lampioanelor Decorative, cei prezenti bucurandu-se si de Lampioanele Zburatoare, ce s-au ridicat la cer din curtea institutie. In acelasi timp, in Sibiu, momentul de lectura a avut loc la lumina unei Luni neconventionale, instalatie realizata de partenerii de la Teatrul GONG.

Lecturi aprinse inseamna ineditul lecturii. in planurile de viitor vrem sa organizam seri de lectura in cartierele Timisoarei, ocazie cu care vom promova si sectiile noastre pe care le avem in aceste zone”, adauga managerul BJT.

Fonoteca BJT, cu imagini ale oamenilor de cultura timiseni care promoveaza, intr-un mod original, din locuri diverse, lectura si cultura, inseamna o atragere a publicului spre proiectele BJT. Cele mai recente exemple sunt Scriitori in macelarie: Robert Serban, Tudor Cretu si George Lana au participat la o sedinta foto intr-o macelarie si scriitori, in formatie muzicala: au participat la sedinta foto, presarata cu versuri instrumentale, Daniela Ratiu, Adrian Bodnaru, Bogdan Munteanu si Tudor Cretu.

O noua premiera, marca BJT, este tinta Vie. Dezbateri publice, cu personalitati din toate domeniile, din intreaga tara, care vor aborda probleme ce vizeaza Timisoara, dar nu numai, vor fi organizate in Capitala Banatului. „Agenda culturala din 2013 incepe sa reflecte inscrierea Timisoarei in cursa pentru titlul de Capitala Culturala Europeana. Proiectul tinta Vie imi doresc sa devina un fel de think tank care sa ofere solutii pentru diverse situatii incurcate existente la noi si sa ne ajute sa descoperim directii care sa poata aduce Timisoarei titlul de Capitala Culturala Europeana”, sustine Tudor Cretu. Evenimentul va fi organizat trimestrial.

„Pas si popas” inseamna tabere de creatie pentru timiseni, in diverse zone ale judetului, care vizeaza, pe langa activitatea de anvergura a participantilor la tabara, si promovarea zonei.

Biblioteca Judeteana Timis dispune de un fond de aproximativ 750.000 de unitati de biblioteca, la sediul central al institutiei, dar si in sectiile sale.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.