„Bataia este rupta din rai”, spun o multime de parinti romani. Vezi cum dr. Cristian Andrei demonteaza teoria, la Timisoara!

 TIMISOARA. Vali locuieste la casa. Are doi ciobanesti germani, iar agatat pe unul din stalpii locuintei are un bici. Cand il ia in mana, cainii se ascund pe unde apuca. Atunci cand era mic, mama lui il batea cu o nuia si un furtun cu lant pe interior.

Povestea lui Vali se poate extinde la majoritatea adultilor din Romania, spune dr. Cristian Andrei, specialist neuropsihiatru.

Totul porneste de la educatie. Mai intai copilul este influentat de comportamentul parintloui, iar apoi de cel al dascalilor de la scoala. Cand ajunge adult, copiaza comportamentul acestora in educatia propiului copil.

Daca pedepsesti agresiunea prin agresiune determini un lant al dominatiei: barbatul, seful de la srviciu, domina un alt barbat, care domina femeia de acasa, care domina copilul. Societatea nostra este astfel construita incant totul se rasfrange supra copilului”, a spus dr. Cristian Andrei, la dezbaterea publica cu tema “Violenta fizica si emotională asupra copiilor de astazi: cum ii formam pe adultii de maine?”, care a avut loc la vineri la Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timisoara.

Dupa ce copiii sunt corectati atunci cand gresesc prin reguli stricte si violenta de parinti, urmeaza scoala. ”Branza buna in burduf de caine”, ”Nu este atent deloc la ora” sau ”Are ADHD, doamna” sunt numai cateva dintre trasaturile pe care le profesorii le traseaza elevilor in discutiile cu parintii.

Copilul creste cu aceste impresii care, apoi, ii influenteaza tot restul vietii, spune medicul Cristian Andrei.

De cate ori nu ati auzit un parinte spunand: Pe copilul meu, unde il pui, acolo sta? In momentul in care si-a pierdut placerea jocului, ceva nu este in regula. De obicei, propozitia asta ne spune ca micutul este in depresie”, sustine medicul.

Care sunt solutiile? Tot el ni le dezvaluie. ”Magia jocului, intretinerea curiozitatii, empatia, opinia grupului sunt lucrurile care pot fi dezvoltate de parinti si care sa-l ajute sa creasca fara a avea complexe, fie ele de supeioritate sau de inferioritate”, sustine specialistul neuropsihiatru.

Dezbaterea a fost organizata de Organizatia ”Salvati Copiii” Timisoara in cadrul campaniei sociale impotriva violentei asupra copiilor, “Asculta-i sufletul!”, campanie de educare si de constientizare a adultilor asupra consecintelor pe care violenta le are asupra dezvoltarii psiho-emotionale a copilului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.