Banchetele de sfarsit de an scot din buzunarele parintilor sute de lei! Absolventii de liceu platesc pentru restaurant, albume foto si rochie sau costum peste 600 de lei

TIMISOARA. Agitatia mare la sfarsit de an in liceele din Timisoara. Dupa un semestru in care viitorii absolventi au participat la sedinte foto imbracati in cele mai frumoase rochii si costume, au fost imortalizati alaturi de dirigintii si profesorii lor preferati, elevii se pregatesc pentru cheful cel mare, de la sfarsit de promotie.Asta daca nu cumva l-au si organizat deja.

Bani scosi din buzunar de parinti mai avuti sau mai putin avuti, dar care doresc ce-i mai bun pentru odraslele lor, rochii care-ti iau privirea, coafuri exemplar realizate la saloanele de infrumusetat (atat pentru tinere, cat si pentru tineri) si multe altele reprezinta cheltuielile pentru balul de final. De an, de ciclu, de liceu.

Cum stau lucrurile in Timisoara?

La Colegiul National Banatean pretul pentru banchet a fost de 200 de lei in acest an. Marea petrecere se va tine la un club select de langa oras. Pe langa acesti bani elevii vor trebui sa mai scoata din buzunar si cate 15 lei de persoana pentru albumul foto de final de an. Pentru parintii de fete cheltuiala va fi mult mai mare.

Eu imi voi cumpara o rochie de 400 de lei, apoi mai dau cam 100 pe pantofi si alte 200 pe accesorii, adica bijuterii si o poseta tip plic„, ne-a declarat o eleva a acestui liceu. Pe langa banchetul de final de an, elevii s-au organizat in mai multe gasti si au facut cum era de asteptat si un banchet mic. Mai multi elevi de la mai multe clase au plecat la Arieseni, iar o parte la Orsova intr-un week-end in luna februarie.

Acelasi local pentru elevii de la Colegiul National ”C.D. Loga”, insa alt pret. Pentru noaptea de petrecere a elevilor, parintii scot din buzunar undeva la 170 de lei pentru pruncul lor. Pentru distractia copilului la banchetul mic, din buzunar s-a scos la ”C.D. Loga” 300 de lei pentru 3 nopti la Straja: cazare, transport si mancare.

Unde mai pui ca la liceele de fite din Timisoara se practica mai nou cursul festiv ca la universitate. Fiecare absolvent trebuie sa poarte robe. Firmele care organizeaza astfel de evenimente isi freaca in aceasta perioada mainile de fericire. Parintii copiilor din Timisoara sunt gata sa scoata oricat din buzunar pentru a-si vedea odrasla cat mai fericita. „In general cursurile festive cu inchirieri de robe, flori diplome, plus foto video ajung cam la 70 lei de persoana„, ne explica Bogdan Patruica, managerul unei firme de organizat evenimente.

La Liceul Pedagogic ”Carmen Sylva” doar banchetele si cursul festiv costa 710 lei. „Cursul festiv la noi este 20 de lei si include robe, esarfe cu o culoare la algere pe care le pastram. Albumul foto costa cam in jur de 200 lei. Banchetul mare ne costa 190 lei, iar in banii astia nu sunt incluse bauturile alcoolice. Banchetul mic, pe care l-am facut la Poiana Marului ne-a costat 300 lei, deci asa per total, undeva in jur de 710 lei toata distractia”, ne-a declarat sub protectia anonimatului un elev de la Liceul Pedagogic. Daca va ganditi ca la baieti imbracamintea nu costa asa mult, va spunem doar ca un costum cu care sa mergi la petrecerea de final de ciclu costa undeva la 500 de lei.

Mai scump e la Liceul Teoretic ”Nicolaus Lenau”, unde parintii elevilor de aici dau 300 de lei pentru organizarea banchetului la un club de fite chiar din buricul targului. Despre cheltuielile cu imbracamintea si albumele foto am aratat mai sus la ce sume se poate ajunge. La Liceul cu Program Sportiv ”Banatul” distractia va fi asigurata contra unei sume de 200 de lei la o pensiune din oras, semn ca nici aici banii nu mai cresc pe gard ca in alti ani.

In total, fondurile puse deoparte de parinti pentru sfarsitul de clasa a XII-a nu sunt deloc de neglijat. Acestia trebuie sa scoata de sub saltea, in medie, peste 600 de lei pe intreg parcursul anului scolar. Bineintles, suma creste cu alte sute bune de lei in cazul liceelor de fite.

Ce spun directorii scolilor despre banchet si fonduri?

Directorii unitatilor de invatamant din Timisoara sunt incantati de initiativele elevilor, dar sustin ca nu stiu nimic despre sumele adunate de acestia sau de parintii lor. Ciprian Frumusescu, directorul Colegiului Tehnic ”Emanuil Ungureanu”, spune ca banchetul de final de an a avut loc deja, pentru ca se apropie examenul de bacalaureat si viitorii absolventi au ales sa pregateasca mai devreme cheful de final de ciclu.

Banchetul a fost organizat de clasa a XII-a A. Ei s-au implicat cel mai mult. Au participat, bineinteles, si elevi din celelalte clase. Pe 31 mai vom organiza cursurile festive. Daca la banchet s-au distrat, la cursul festiv va fi momentul emotionant din cei patru ani de liceu, coridor de flori. Am inteles ca vor purta si robe, una dintre clase a cerut permisiunea sa vina la ultimul curs in robe. Va fi ceva foarte frumos, as vrea sa vina toti in robe, dar stiu ca inchirierea acestora este destul de costisitoare”, recunoaste directorul colegiului tehnic din centrul Timisoarei.

Mai mult decat atat, pentru a le multumi, acesta va organiza un careu in curtea scolii si ii va premia pe sefii de promotie, fiecare primind cate o insigna cu insemnele unitatii de invatamant. Acest moment reprezinta o continuare a banchetului, care marcheaza sfarsitul unui ciclu din viata adolescentilor.

Si Milin Tihomir, directorul Colegiului National ”C.D. Loga” recunoste ca implicarea in organizarea banchetului de final de an al elevilor de clasa a XII-a apartine in totalitate parintilor si liceenilor, intrucat profesorii nu au voie sa se ocupe de banii elevilor.

Cadrele didactice n-au avut nicio implicare in organizarea banchetului. De tot s-au ocupat elevii si parintii. Abia recent am aflat si eu unde va avea loc. Nici asta nu stiam”, a precizat directorul unitatii de invatamant. El a tinut sa explice faptul ca singura implicare a scolii in organizarea evenimentului de final de an a consta in impunerea zilelor de vineri sau sambata pentru bal, pentru a nu exista posibilitatea perturbarii actului educational, daca elevii s-ar distra pana la orele diminetii intr-o zi din mijlocul saptamanii. in ceea ce priveste purtarea robelor la cursul festiv de catre absolventi, ”nu sunt vremuri atat de generoase si nu toata lumea si-ar fi permis. Din cate am inteles, o asemenea costumatie ar costa intre 80-100 de lei de persoana. Cred ca este destul de mult”, a adaugat Milin Tihomir.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.