Banatul anilor 1840-1910 este prezentat la Timisoara in expozitia foto “Purtatori ai luminii”. VEZI FOTO!


TIMISOARA. Cum este ilustrat in fotografii Banatul secolelor trecute, ce procedee erau folosite pentru fotografia de familie sau ce aparatura foloseau fotografii din acele vremuri, toate pot fi aflate in cadrul expozitiei realizate de Cristian Graure.

Etape si repere fotografice din spatiul banatean de la manifestarile sale incipiente pana la inceputul secolului trecut sunt prezentate cronologic in cadrul expozitie ce poate fi vizitata la Bastionul Therezia din Timisoara-Galeria Mansarda II.

Expozitia “Purtatori ai luminii” – Fotografia in Banat intre 1840-1910 a fost realizata de Cristian Graure. Evenimentul marcheaza peste 170 de ani de activitate fotografica in Banat!

Exponatele cuprinse in cadrul evenimentului ilustreaza atat evolutia tehnicilor si procedeelor, cat si tipologia si formatele fotografice adoptate pe perioada a sapte decenii, ilustrate prin diferite accesorii si aparatura fotografica de secol XIX, prin reclame extrase sau in original prezente in presa vremii, punctul principal de interes reprezentandu-l fotografiile expuse in original, acoperind o bogata varietate de procedeele folosite atat la scara mondiala, cat si locala. Printre acestea se numara Dagherotipia, Ambrotipia, Ferotipia sau fotografia albuminata – modalitati utilizate in acea perioada.

Sunt reprezentate principalele activitati ale fotografilor locali: Carl Kehrer, Fridolin Hess, Anton Fialla, Joseph Brand, Kossak Joseph sau Hutterer Geza.

Exponatele fac parte din “Colectia Personala Cristian Graure” si a cea a Muzeului Banatului Timisoara-Sectia Istorie, dar sunt prezentate si cateva instantanee din Colectii particulare.

Astfel, sunt vizitatorii pot vedea fotografii de familie, fotografii-portret, ale aparatelor fotografice din secolele trecute, fotografii ale cladirilor si albume de fotografii si aparate foto vechi.

Expozitia este organizata cu sprijinul Consiliului Judetean Timis si al Muzeului Banatului Timisoara, impreuna cu Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana 2020 si poate fi vizitate pe parcursul lunilor iunie – iulie.

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.