Badmintonul timisorean, intre rezultate si piedici! Vezi ce rezultate au obtinut recent sportivii timisoreni!

Timisoara a fost reprezentata la turneul desfasurat la Chiajna de trei sportivi, care au participat la patru din cele cinci finale ale concursului. Turneul Campionilor Li-Ning a reunit sportivii cel mai bine clasati in ierarhiile nationale, atat la masculin cat si feminin.

Marius Corciuc, Sonia Olaru si Florin Posteuca alaturi de antrenorul stefan Nyarni au format delegatia timisoreana, care s-a intors acasa cu doua medalii de aur, doua de argint si una de bronz. Marius Corciuc a ocupat locul I la simplu masculin, iar Sonia Olaru alaturi de Florentina Constantinescu s-au clasat pe prima pozitie in proba de dublu feminin. Marius Corciuc a mai castigat si o medalie de argint la dublu masculin, unde a facut pereche cu George Constantinescu, in timp ce Sonia Olaru a iesit pe locul doi, la simplu feminin.

In proba de dublu mixt, aceeasi Sonia Olaru, alaturi de George Constantinescu au obtinut locul trei. Un rezultat foarte bun a fost reusit si de fostul campion national, Florin Posteuca. Sportivul timisorean care are in palmares zece titluri nationale s-a clasat pe pozitia a patra la simplu masculin, in conditiile in care nu a efectuat in ultimul timp o pregatire corespunzatoare pentru un astfel de concurs.

„Putem spune ca Turneul Campionilor a fost un succes pentru badmintonul romanesc, iar noi suntem multumiti de rezultatele obtinute. Nu stiu ce s-a intamplat la simplu feminin, unde Sonia era favorita si ar fi putut sa castige si finala, dar a castigat in concursul de dublu. Iar la baieti, Marius s-a impus categoric si Florin ne-a suprins foarte placut, chiar daca are deja o varsta si nu s-a concetrat foarte mult pe pregatire in ultima perioada, s-a mentinut in primii patru si asta chiar este ceva”, a spus antrenorul stefan Nyarni.

”Nu mi-am propus un rezultat anume. Principalul meu obiectiv acum este sa ma simt bine, sa fac miscare si eventual sa ajut pe altii cu un sfat”, spune modest ex-campionul.

Badmintonul timisorean a pierdut mai multi sportivi in ultimii ani

Delegatia timisoreana prezenta la Turneul Campionilor ar fi trebuit sa fie una mult mai numeroasa, insa din cauza ca nu au putut absenta de la scoala, mai multi sportivii care puteau emite pretentii la locurile fruntase nu au mai facut deplasarea la Bucuresti.

”Ar fi trebuit sa mergem cu inca cinci sportivi, dar Andra Olaru care era favorita nu a putut merge din motive medicale, iar Adina Balut si Adriana Prodan au avut teste la scoala si nu au fost invoite. si fratii Mircea si Radu Vasiu ne-au anuntat ca nu pot merge tot din motive legate de studii. Asa ca am fost nevoiti sa mergem intr-un numar mai restrans”, a spus antrenorul stefan Nyarni, care a marturisit ca nu este prima oara cand sportivii rateaza concursuri din cauza lipsei de intelegere din partea profesorilor, ba chiar unii dintre ei au ajuns sa renunte definitiv la badminton din acest motiv.

„Cred ca sunt vreo cinci sau sase sportivi pierduti din astfel de motive si erau toti campioni nationali. Sunt pierderi mari pentru noi. E nevoie de mult timp sa formezi un jucator si este greu atunci cand esti lasat balta, dar n-avem ce face. Adevarul este ca ne confruntam cu aceste probleme cu scolile, nu prea gasim intelegere. si culmea, sportivii nostri si invata bine, nu se poate spune ca ar folosi badmintornul ca pretext”, a mai spus Nyarni. „Din pacate, insa, la noi acest sport este destul de vitregit”, recunoaste antrenorul.

”Timisoara, sanctuarul badmintonului romanesc”

Badmintonul a adus multe rezultate, de-a lungul anilor orasului de pe Bega, mai ales ca Timisoara a fost, se pare, primul oras din Romania in care s-a practicat acest sport.

„Am fost primii, inca inainte de a se face cunoscut refrenul «Azi in Timisoara, maine in toata tara». Aici s-a infiintat primul club de badminton prin ’72. Eu cand am venit, am gasit un un grup de fosti atleti, fosti sportivi, care lucrau la Institutul de Proiectare si jucau sambata badminton, dupa ceva carti din Ungaria. Apoi, prin ’77 am gasit o echipa din Targu Mures si ne-am propus sa popularizam acest sport. Iar in anii ’80, cand nici nu exista Federatia, noi am organizat Turneu International la Sala Olimpia. De-atunci am avut numai rezultate bune, de multe ori Timisoara a fost cap de afis al acestui sport. Acum se ridica si alte centre, lucru imbucurator pentru sport, dar pentru mine este un gust amar ca alte orase sau alte cluburi investesc mult mai mult decat aici in Timisoara si asta este pacat“, spune antrenorul stefan Nyarni.

Cupa, urmatorul concurs

Urmatoarea competitie pentru sportivii timisoreni va fi Cupa Romaniei, la seniori care va avea loc la inceputul lunii martie. „Trebuia sa se organizeze la Timisoara dar pana la urma se va tine la Bucuresti, vor organiza cei de la Sportul Studentesc. Speram sa mergem si acolo cu doua fete si cativa baieti”, a mai spus antrenorul stefan Nyarni.

Unul dintre cele mai dificile sporturi

Badmintonul este in topul sporturilor care necesita cel mai mare efort fizic. “Sunt chiar si oameni din mediul sportiv care ridiculizeaza acest sport, spun ca te impiedici de trei linii la badminton si iei medalie, dar un ziar britanic a facut un clasament al sporturilor unde efortul fizic este cel mai mare si badmintonul este intre primele trei sporturi din lume“, a spus antrenorul stefan Nyarni.

In timpul unui meci, mingea de badminton poate ajunge la sute de km/h, recordul pentru cel mai puternic smash fiind de 421km/h. Mingile de badminton sunt facute din 16 pene,cele mai bune fiind cele de gasca: “Se iau patru pene dintr-o aripa, se aleg si se usuca la soare, nu se folosesc proceduri chimice care sa le afecteze calitatea. S-a incercat sa se imite mingea la nivel de plastic si nu s-a reusit, zborul mingii de pene este cu totul diferit“, a explicat antrenorul Nyarni.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.