Atentie, soferi! Se majoreaza amenzile de circulatie! Cu cat ne vor arde politistii la buzunare?

Vesti proaste pentru soferi! Din luna iulie, amenzile de circulatie se maresc, pentru a doua oara anul acesta, odata cu cresterea salariului minim pe economie.

Un punct de amenda este stabilit la 10% din salariul minim brut, astfel ca, din 1 iulie, soferii prinsi pe picior gresit vor plati 105 lei pe punctul de amenda, in loc de 97,5, cum se intampla acum.

Cea mai mica amenda, pentru infractiuni minore, va ajunge la 210 lei. Contraventiile pentru infractiunile mai grave pot depasi insa, doua mii de lei.

Spre exemplu, cei care vorbesc la telefonul mobil in timp ce conduc sau cei care nu respecta culoarea galbena a semaforului, vor plati intre 210 si 315 lei. Pentru infractiuni mai grave, cum sunt conducerea unei masini cu inspectia tehnica periodica expirata sau care este echipata cu anvelope necorespunzatoare, amenzile depasesc chiar si doua mii de lei.
Cu toate acestea, soferii care sunt prinsi incalcand legea, beneficiaza in continuare de o reducere de 50%, daca isi platesc amenzile in maximum 48 de ore.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. relativ la „cei care vorbesc la telefonul mobil in timp ce conduc sau cei care nu respecta culoarea galbena a semaforului”, doar doua observatii:
    – in traficul din timisoara cca 20% din conducatori vvorbesc la telefon si – multi din acestia – efectueaza intre timp manevre care te inspaimanta;
    – „culoarea galbena” a semafoarelor este o amintire, in foarte multe intersectii ele „au disparut”; in plus, acolo unde exista, temporizarile sun gresit calculate; de asemeni, verdele intermient, in majoritatea cazurilor prost adaptata la circulatia in intersectie.
    Mai departe,
    – semaforizarile, indicatoarele si marcajele nu sunt corelate (vezi pod Maria dinspre Catedrala),
    – aiureala in definirea „zonei limitrofe” si a circulatiei vehiculelor in astfel de zone (vezi str. Doja, ti se opreste mintea daca o parcurgi).
    Lista poate continua si poate fi reluata fara nici un efect. Probabil cei care le „supervizeaza” au „sofer la scara”