Atentie, soferi! Cresc amenzile de circulatie de la 1 ianuarie 2012! Afla cu cat!

V-ati obisnuit sa conduceti la limita legii? Aveti grija, pentru ca de la 1 ianuarie veti scoate mai multi bani din buzunar pentru fiecare greseala pe care o veti face.

Pentru ca guvernul a decis sa mareasca salariul minim pe economie, cresc si amenzile, pentru ca cele 2 sunt corelate.

CITESTE SI: Salariul minim pe economie creste la 700 de lei din ianuarie 2012, desi sindicatele au cerut peste 1.000 de lei

Codul Rutier stabileste, la articolul 98, ca amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului. In 2011, salariul minim brut este de 670 de lei, ceea ce inseamna ca valoarea unui punct de amenda este de 67 de lei in acest an.

Ministerul Muncii a anuntat ca salariul minim pe economie va creste, de la 1 ianuarie, la 700 de lei. Punctul de amenda creste si el, in acest caz, cu 3 lei.

In functie de gravitatea contraventiilor comise si de pericolul social pe care il prezinta, sanctiunile sunt ierarhizate in mai multe clase, carora le corespund un anumit numar de puncte-amenda.

Astfel, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

clasa I – 2 sau 3 puncte-amenda;

clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amenda;

clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amenda;

clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda;

clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amenda.

Contraventiile prevazute la clasa a V-a de sanctiuni se aplica persoanelor juridice.

De exemplu, in prezent, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenta bauturilor alcoolice se sanctioneaza cu suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 90 de zile si cu 9-20 puncte amenda (reprezentand 603 – 1.340 de lei), in 2011. Amenzile vor creste, insa, pana la 1.400 de lei, de la 1 ianuarie.

Pentru depasirea vitezei legale, de la 1 ianuarie 2012, soferii vor plati amenzi cuprinse intre 140 lei, pentru depasirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv, pana la 1400 de lei, pentru depasirea cu peste 41 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.