Atentie mare! Cum este pedepsita FRAUDA LA VOT?

Riscati sa platiti amenzi foarte mari sau chiar sa ajungeti in fata instantei, daca savarsiti vreo frauda la vot.  Cele mai aspru pedepsite infractiuni sunt votul multiplu si luarea sau oferirea de mita electorala. Exista insa si situatii in care votul va poate fi anulat pentru nereguli in sectia de votare.

Daca sunteti cumva tentati sa acceptati cadouri in bani, alimente sau alte obiecte pentru a oferi votul unui candidat, ganditi-va de doua ori inainte, pentru ca puteti ajunge dupa gratii.

Atat oferirea cat si primirea de mita electorala sunt pedepsite de lege cu pana la 3 ani de inchisoare. La fel si tentativele de comitere a acestor infractiuni.

De asemenea, cat va aflati in sectia de votare, ar fi bine sa nu folositi telefoanele sau aparatele de inregistrat, chiar daca membrii sectiei nu au voie sa va controleze. Daca va fotografiati votul, se poate presupune ca vreti sa demonstrati ca ati votat cu cine vi s-a cerut, ca sa primiti bani sau alte foloase. Si nici pe siteurile de socializare nu este prea intelept sa-l postati, pentru ca votul este secret.

Cei care vor continua sa faca propaganda electorala in ziua votului sau vor incerca sa-i sfatuiasca pe alegatori cu cine sa voteze, trebuie sa fie pregatiti sa plateasca o amenda intre 1.500 si 4.500 de lei.

Riscati sa ajungeti la puscarie intre 6 luni si 3 ani si daca votati fara sa detineti acest drept, sau folositi un act de identitate fals. La fel si daca va exercitati acest drept de doua sau mai multe ori, votand la sectii diferite sau introducand in urna mai multe buletine. De fiecare data dupa alegeri, partidele s-au acuzat reciproc ca au fraudat votul. Cel mai des este invocata metoda autobuzul, prin care alegatorii erau transportati cu microbuze in diferite localitati, ca sa voteze de mai multe ori.

Cea mai mare pedeapsa pentru comiterea acestei infractiuni a fost primita in 2010, cand un barbat din Mehedinti a fost condamnat la patru ani de inchisoare. Iar saptamana trecuta au avut loc la Bucuresti audieri de amploare in dosarul referendumului din 2012. Aproape 300 de oameni, majoritatea persoane in varsta, din Olt, Teleorman, Vrancea si Gorj, au fost adusi cu autocarele in Capitala pentru ca au fost citati ca martori. Ei au fost nevoiti sa-i lamureasca pe magistrati daca au fost sau nu la vot pentru demiterea lui Traian Basescu.

Pedepse aspre cu inchisoarea intre 6 luni si 7 ani risca si cei care folosesc acte false ori impiedica un alegator sa voteze, sechestrandu-l sau lovindu-l. Amenzi intre 4.500 si 10 mii de lei sunt prevazute si pentru membrii sectiilor de votare daca trec pe listele electorale persoane care nu au drept de vot.

La randul lor, presedintii sectiilor de votare pot avertiza alegatorii daca zabovesc prea mult in cabina de vot. Fiti atenti sa va recuperati buletinul la finalul votului si sa returnati stampila. Au fost cazuri in care procesul de vot s-a suspendat pana cand politia i-a dat de urma celui care a plecat cu stampila.

In ziua votului, consumul si vanzarea de alcool sunt interzise in preajma sectiilor de votare, iar cine nu respecta aceasta prevedere ar putea fi santionat cu amenda intre 1.500 si 4.500 lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.