Asteroizii care se indreapta spre Pamant vor fi deviati de NASA si Agentia Spatiala Europeana

Mai multe organizatii pun la cale un plan prin care doresc sa schimbe traiectoria asteroizilor care se indreapta spre Pamant. Ele vor sa infasoare asteroidul intr-un invelis de material plastic.

Agentia Spatiala Europeana (ESA), NASA, Fundatia Secure World si alte organizatii au studiat in ultima perioada cerul si isi fac griji despre cum pot devia un potential asteroid care se indreapta spre Pamant.

Nicio astfel de roca spatiala nu a fost detectata pana in prezent, in ciuda zvonurilor de pe internet care sustin ca asteroidul Apophis, ce are un diametru de aproximativ 500 de metri, ar pune in pericol Terra. Expertii sustin ca acesta va trece la o distanta de sute de mii de kilometri fata de Pamant in anul 2036.

In 2005, Agentia Spatiala Europeana a realizat un concept numit „Don Quijote” care implica lovirea asteroidului cu un satelit. Pentru a testa acest plan, cei de la ESA planuiau un impact de test cu un asteroid in 2015.

„In cazul in care un asteroid ar fi detectat, am dori sa facem ceva, iar devierea sa este cu siguranta una dintre optiuni”, au declarat cei de la ESA.

Acestia au abandonat insa planul de a lovi un asteroid in 2015. „Misiunea «Don Quijote» a fost doar un studiu. ESA nu mai lucreaza la acest proiect”, sustine Andreas Schepers, purtatorul de cuvant al Agentiei Spatiale Europene.

Cu toate acestea, ESA si alte organizatii care se ocupa de problemele spatiale au lucrat la planurile misiunii cu privire la modul cel mai bun de a devia un asteroid. De exemplu, in 2005, NASA a trimis o sonda care sa loveasca astrul Tempel 1.

Agentia Spatiala Europeana si-a concentrat atentia asupra programului Space Situational Awareness (SSA), care se va baza pe telescoape construite special, pe astronomi amatori si pe colaborari cu agentii precum Minor Planet Center din cadrul Institutului Smithsonian pentru a studia cerul si a preveni eventualele dezastre.

Schimbarea traiectoriei unui asteroid ar putea fi reusita printr-o metoda simpla: infasurarea acestuia intr-o bucata de invelis alb de plastic. Daca acesta s-ar afla destul de departe in spatiu, atunci forta razelor de lumina provenite de la Soare, care ard acel invelis, vor fi suficient de puternice cat sa devieze asteroidul.

Ca alternativa, un satelit ar putea ancora un mic motor cu propulsor pe asteroid. O forta asemanatoare celei avute de respiratia umana ar fi suficienta cat sa devieze traiectoria asteroidului.

De asemenea, s-ar putea folosi un laser. „S-ar putea tinti cu fasciculul laserului pe suprafata asteroidului si astfel s-ar elemina anumite parti ale acestuia. Acest lucru s-ar realiza intr-un mediu controlat”, spun expertii.

O a treia idee este reprezentata de un „proiector de masa” care sa slefuiasca treptat suprafata corpului ceresc. Exista, de asemenea, un concept numit tractor gravitational, o nava spatiala masiva care ar putea incetini asteroidul prin simpla sa forta. „In cazul in care exista cateva saptamani sau luni la dispozitie, asteroidul poate fi oprit. O simpla presiune exercitata asupra corpului ceresc poate fi de ajuns pentru a salva cu 20 de ani planeta”, suna planul expertilor.

Aceste idei fac parte dintre cele cat de cat realiste. Multe altele au fost prezentate de-a lungul timpului, dar au fost catalogate drept „concepte exotice”. Printre acestea se numara tractoare magnetice, explozii in apropierea asteroidului sau chiar folosirea de „panze solare”.

Pana in prezent au fost detectati toti asteroizii de mari dimensiuni care se afla in apropierea Pamantului, sustin expertii. Cu toate acestea, specialistii avertizeaza ca si asteroizii de dimensiuni mici ar putea provoca efecte devastatoare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.